En 13-årig hörselskadad flicka är huvudperson i en ny ungdomsroman. I boken lyfts teckenspråk fram som en nyckel till gemenskap, vänskap och nya möjligheter. Författaren Kaj Hagstedt har hörapparater och arbetar som lärare.
Ljud har varit hela mitt liv, så länge jag kan minnas har jag hängt upp minnen på ett tonfall, en strof, en låt, nu har jag också levt hela mitt vuxna liv med ljud.
Det talas ofta om lag och ordning just nu. Då tänker jag på hälso- och sjukvårdslagen. En lag som slår fast att Sverige ska ha ”vård på lika villkor för hela befolkningen” (2 § HSL). Men är det så? Absolut inte. Inom hörselvårdsområdet bryter olika regioner mot lagens intentioner varje dag. Vi är inte lika … Läs mer
Telias digitalbox har inte klarat av att ta fram undertext, något som drabbat många hörselskadade. Efter påtryckningar från HRF har felet åtgärdats.
– Telia har bekräftat att felet beror på dem. De som inte har kunnat använda undertext bör höra av sig till Telia och begära prisavdrag, säger Andreas Stjärnström, ombudsman på HRF.
En hörapparat är egentligen en mycket liten ljudanläggning. Men hur ser den ut inuti och vad kan göra att den slutar fungera? Auris har besökt Hörapparatservice på Rosenlunds sjukhus.
Det finns många vinster med att närstående är delaktiga i hörselrehabiliteringen visar forskning. Ändå är det sällan det blir så. Det är dags att ändra på det, tycker HRF.
I november ordnade HRF ett välbesökt webbinarium om Menières sjukdom. Ylva Dahlin Redfors, överläkare ÖNH Sahlgrenska universitetssjukhuset, berättade då bland annat om rehabilitering.
Under en vecka i november arrangerade Civilförsvarsförbundet en grundkurs för hörselskadade som ska bli instruktörer för att själva kunna utbilda andra.