Utbildning Nummer 2 • 2018
Skrivtolkning – ett mångsidigt jobb
Det finns bara en utbildning i landet för skrivtolkar. I januari började en ny klass. Auris har besökt Södertörns folkhögskola i Stockholm.
Det finns bara en utbildning i landet för skrivtolkar. I januari började en ny klass. Auris har besökt Södertörns folkhögskola i Stockholm.
Johan Bergman kan som politiker i Bergs kommun inte ta del av kommunstyrelsens sammanträden på samma villkor som andra på grund av problem med teleslingan. Nu anmäler han kommunen för diskriminering.
Dålig hörbarhet i tv irriterar många. Men det finns också en del man kan göra själv för att få bättre ljud.
Gabriel Skantze har varit med och skapat en social robot som kan ta emot biljettbeställningar, läsa sagor för barn eller vara ett sällskap för äldre. Liksom människor kan roboten ibland ha svårt att uppfatta det som sägs.
Ett plåster bakom örat hjälper Sally Kilgour Kling, 11 år, att höra. Hon är det första barnet i Sverige med plåsterhörapparaten Adhear.
Hans färgstarka målningar drar blickarna till sig. Hans hörapparater likaså. Översållade av glänsande pärlor och stenar utgör de små vackra konstverk. Hampus Sjöberg, 23, har inget emot att väcka uppmärksamhet och vill inspirera andra att tro på sig själv och kämpa för att uppnå sina drömmar.
I rollen som stressforskare, författare och föreläsare möter jag ofta människor i arbetslivet med olika funktionsnedsättningar.
Alla hörselskadade måste få allsidig rehabilitering, anser vi i HRF. Men är det så idag? Tveksamt. På senare år har det lagts stort fokus på hörapparater och annan teknik. Det är viktigt, men det är också nödvändigt med hörselskadekunskap, hörselstrategier med mera. Och då räcker det inte med några få, korta besök hos audionomen. Jag … Läs mer