En del av Hörselskadades Riksförbund

Teknik Nummer 2 • 2018

"Ljud inte prioriterat i tv-apparater"

Dålig hörbarhet i tv irriterar många. Men det finns också en del man kan göra själv för att få bättre ljud.

En vanlig platt-tv har ofta små högtalare på undersidan och de är riktade nedåt, vilket ger dåligt ljud.

Så får du bättre tv-ljud

  • Slingkudde, streamer eller annat hjälpmedel som gör att du kan höra ljudet direkt i hörapparaten.
  • Välj ”tydligt tal” i menyn för ljud­inställningar.
    Skaffa en hemmabioanläggning eller en så kallad ljudlimpa/soundbar.
  • Placera tv:n där det inte ekar.
  • Koppla in separata högtalare eller använd trådlösa hörlurar.
  • När du köper ny tv, fråga hur hög­talarna låter. Lyssna och jämför.

I nummer 1/18 skrev Auris om hur SVT arbetar med ljudet i programmen. Men hur ljudet upplevs beror inte enbart på tv-produktionen.
– Ibland gör vi förstås fel. Men om man tycker att ljudet i SVT:s program alltid är dåligt så kanske det inte bara är vårt fel, säger Johan Lindroos, utvecklingsingenjör inom ljud på SVT.

Han poängterar att i dagens tv-apparater har ljud lägre prioritet än bild.
– Många tycker nog att de borde kunna få ett bra ljud när de har köpt ny tv, säger han.
– Platt-tv har väldigt små högtalare som sitter under tv:n och pekar nedåt. Det gör att ljudet studsar åt flera håll i rummet. När det fångas upp av en hörapparat gör hörapparatens inställningar ofta att ljudet komprimeras och bakgrundsljud blandas med tal.

Det bästa sättet för den som använder hörapparat att få bättre ljud är att skaffa en slingkudde/teleslinga, en streamer eller något annat av de hjälpmedel som finns för att lyssna via telespolen.

Är det möjligt att själv minska talstörande bakgrundsljud via fjärrkontrollen?

– Många tv-apparater har en inställning i ljudmenyn där man kan välja en funktion som heter ”tydligt tal”, eller något liknande. Det kan ge en liten förbättring, säger Johan Lindroos.
– För att få riktigt bra ljud behövs en hemmabioanläggning med flera högtalare. Då kan man välja att höja ljudet från centerhögtalaren, eftersom bakgrundsljuden är placerade i andra ljudkanaler.
För att få maximal nytta av en hemmabioanläggning ska programmen sändas med multikanalljud (5.1-ljud).

– Men även program producerade i vanligt stereoljud kan få ökad hörbarhet om man väljer lyssningsläge ”Dolby Pro Logic II Movie”, säger Johan Lindroos.
Enligt Johan Lindroos är inköpta utländska program ofta inspelade med multikanalljud. Det gäller också för större SVT-produktioner som dramaserier, Melodifestivalen och Allsång på Skansen.

Att skaffa en hemmabioanläggning är förstås ett ganska dyrt och lite krångligt sätt att få bättre ljud. En hemmabio­receiver kan kosta runt 3 000 kronor och sedan behöver man flera högtalare.
– En annan möjlighet är att köpa en så kallad ljudlimpa/soundbar som placeras under tv:n och gör att ljudet går rakt fram istället för nedåt. En sådan kan kosta från omkring en tusenlapp upp till drygt 5 000. Ljudlimpor har allmänt en bättre ljudåtergivning än tv:ns inbyggda högtalare, säger Johan Lindroos.

Det finns dock billigare alternativ. Till exempel att se över möbleringen av rummet och tv:ns placering.
– Mattor och gardiner är bra så att det inte ekar, säger Johan Lindroos.

Man kan också köpa separata högtalare att koppla till tv:n, eller använda sin gamla stereoanläggning om man har en sådan. Då går det visserligen inte att justera ljudet med en centerhögtalare, men ljudåtergivningen blir avsevärt bättre än tv:ns inbyggda högtalare.

Trådlösa hörlurar är ytterligare en möjlighet.
– Prova även att höja diskantåtergivningen i tv:n. Detta hittar man i ljudmenyn. Det finns ofta flera frekvenser som går att justera, säger Johan Lindroos.

Text: Stefan Andersson Foto: MOSTPHOTOS