En del av Hörselskadades Riksförbund

Vad sa-loppet Nummer 4 • 2024

Stort stöd från cyklister

Med 22 550 kronor blev Team Ecab var det lag som samlade in allra mest i årets Vad sa-lopp. Detta trots att arrangemanget Uppsalaloopen egentligen blev inställt. Caroline Åhman, mamma till hörselskadade Vidar, berättar hur de får cyklister att ge rekordstöd till HRF.

August Järpemo, Caroline Åhman, Roger Edvinsson från Ecab Bike Adventures.

I fjol toppade ni insamlingen med 9 000 kronor, i år fick ni in mer än dubbelt så mycket. Vad beror det på?
– Jag är överväldigad! En stor del handlar nog om att vi har varit mer öppna med Vidars nedsättning och svårigheter. Vi har pratat om det på alla event, han är med på nästan alla, och han har varit än mer synlig på våra sociala medier. Jag tror att den synligheten har skapat en större förståelse för hans – och andras – svårigheter. 

Uppsalaloopen ställdes in, men flera cyklade ändå på eget initiativ. Hur var det att se den här uppslutningen?
– Det var fantastiskt och lite rörande! Nästan 25 personer ville cykla. Vi visste inte att det skulle bli så många förrän vi stod där med alla på startlinjen. Vi serverade fika under dagen mot att de stöttade insamlingen.

Vidar gillar sin nya cykel.

Märker du om fler i din omgivning pratar om hörsel och tillgänglighet efter fjolårets medverkan i Vad sa-loppet?
– Jag upplever att många cyklister vet vem Vidar är och att de ställer frågor om hans hörsel och hur vi löser olika situationer. De frågar också om vårt samarbete med HRF och är mer nyfikna på vad HRF gör.

Hur går det med Vidars hjälpmedel?
– Han har sedan fem veckor tillbaka börjat använda hörapparater. Det är helt fantastiskt! Jag vet inte varför, men han tyckte att de apparater man kan ladda upp var så häftiga och han ville ha ett par, sedan dess vill han inte ta av dem. Det gör att hans tal förbättras och han kan ha hörapparaterna under cykelhjälmen och då använder vi ofta mikrofon när han cyklar.

Vad händer närmast framöver?
– Vidar ska börja på Alviksskolan i augusti så mycket fokus ligger på det nu. Vi har ett tätt samarbete med alla insatser som jag tycker fungerar väldigt bra.
– På fritiden är det mycket fotboll och cykel. Han älskar att cykla och har fått en ebike så han kan cykla mycket och långt.

Text: Ulrika Nilsson Foto: Ecab Bike Adventures