En del av Hörselskadades Riksförbund

Fråga & svar Nummer 6 • 2021

Hur fick du idén att göra en hörselturné?

Elisabeth Norell ville få HRF att synas i alla hörn av Hudiksvall och Nordanstigs kommuner under Hörselveckan. Med små medel och stor påhittighet drog hon ut på hörselturné. Det blev 27 mil, 16 stopp och flera nya medlemmar.

Elisabeth Norell.

– Jag har tänkt på detta sedan våren 2020. Nu inför Hörselveckan så kände jag att läget var rätt att få nya medlemmar i

föreningen. Att jag valde att stå vid matbutiker var helt enkelt för att nå ut till folk i alla åldrar och med olika intressen: affären är en samlingspunkt. Jag tänkte också att mitt besök på små orter kunde bli något man pratade om på byn.

Hur färdades du?
– För att få med mig mina saker och kunna följa ett tajt reseschema så tog jag bilen. Det finns möjligheter att nå alla orter utom en med buss, men då måste man göra en helt annan resplan och ta fler dagar i anspråk.
– Jag var ute tre dagar, började omkring 9.30 och slutade vid 18-tiden.

Var sov du?
– Första natten hos vänner i Friggesund – äntligen fick jag chansen att besöka dem. Mellan andra och tredje dagen var jag hemma ett dygn för att försöka studera, men jag kunde inte koncentrera mig jag var liksom hela tiden på väg nån annanstans.

Vad hade du med för material?
– Lite av varje. Stället med småbroschyrer är bra och det gick åt en hel del av bilagan ”Stark, synlig, hörselsmart” och alla Auris som jag hade med gick åt. Det är bra att Hörseltestaren är lätt åtkomlig på HRF:s hemsida så jag kunde visa den.
– En liten hink med röda äpplen och ett glänsande paket drog blickarna till sig. Jag var väldigt nöjd med piedestalen som jag dragit en röd soppåse över. Jag gjorde inga hörseltester, det behöver man ha andra utrymmen till och vara fler personer.

Hur förberedde du butikerna på att du skulle komma?
– Veckan innan hade jag skickat brev till de flesta med en inplastad affisch (med lite för mycket information) att sätta upp på anslagstavla i närheten. Några butiker hade jag besökt när jag ändå hade vägarna förbi. En butik ringde och mejlade jag eftersom jag kom på den så sent.
– Det var inte alla som gav respons på mitt brev, så jag undrar hur dålig postgången egentligen är nuförtiden. En butikschef kom faktiskt ut och undrade vad jag var för en. Oftast gick jag inte in i butikerna, jag bara gjorde min grej utanför.

Vilka mötte du?
– Eftersom den stora älgjaktsveckan är samtidigt som Hörselveckan så var det många älgjägare på väg hem från skogen som var in och handlade tyckte jag.
– På torsdagen fick jag sällskap av en foodtruck som serverade hamburgare. Då passade jag på att prata med kunder, bland annat några som såg ut att jobba i byggbranschen, som stod där och väntade på sin beställning. Alltid är det någon som kollar upp HRF, tänker jag.

Var det någon som blev medlem?
– Jag hjälpte fem personer att bli medlemmar. Den första fick jag prata mycket med och informera så han kände sig trygg att gå med. De andra ville ganska direkt bli medlemmar. Flera ville ta hem papper och läsa mer.

Har du själv nedsatt hörsel?
– Jag skaffade hörapparater under året som gått. Det tog knappt ett år. Min hörselnedsättning och tinnitus är inte så stor.
– Men med hörapparaterna så kan jag säga att det är lite lyxigt att få höra så bra! Inte visste jag att jag hörde så luddigt förut.

Blir det fler turnéer framöver?
– Om jag har jobb har jag ju inte tid med sådana här turnéer, men man kan ju ta små delar av det, att ställa sig utanför affärer några timmar vid olika tillfällen. Att besöka orterna på deras speciella dagar.

Text: Ulrika Nilsson