En del av Hörselskadades Riksförbund

HRF Nummer 6 • 2019

HRF Skåne slog ett slag för friskvård

I september arrangerade HRF Skåne en friskvårdsdag. Ett 30-tal medlemmar fick prova på bland annat boxning, golf, yoga och salsa.

Koncentrationen var på topp under boxningen. Längst fram syns Eira Wetterlein och i bakgrunden Christer Lowsky, Mats Borglund och Bertil Olsson.

HRF Skåne har arrangerat en friskvårdsdag två gånger tidigare, 2009 och 2017.
– Eftersom de tillfällena har varit så uppskattade har vi gärna velat göra det igen, men det kräver mycket planering och logistik, berättar Kristina Olsson, vice ordförande, som har varit huvudansvarig tillsammans med Maria Tingström.
– 2009 kom det över 50 personer från hela Skåne, varav hälften var nya för oss. Kanske var vi tidigare ute med informationen den gången.
– I år och 2017 var det omkring 30 deltagare.
Arrangemanget hölls på Bosjöklosters golfbana för att det skulle finnas möjlighet att prova på golf.

Martin Gustavsson var en av de deltagare som fick golfinstruktioner.

– Där finns också ett stort klubbrum och en restaurang. Bosjökloster ligger dessutom mitt i Skåne, säger Kristina Olsson.
De valbara aktiviteter som erbjöds var qigong, yoga, salsa, boule, golf och boxning.
– I yogan ingick en kort föreläsning om stresshantering/hälsa samt andnings- och lättare yoga­övningar.

Hur tycker du själv att dagen blev?
– Den var mycket lyckad. Samarbetet fungerade bra. De i styrelsen som kunde hjälpte till, likaså några av deltagarna. Och det var härligt att se alla glada människor.

Har du fått några reaktioner från deltagarna?

– Ja, man tackade för en fantastisk dag och undrade när det blir nästa gång. Flera tyckte att salsa var kul och att boxning var spännande.
Några tyckte vi skulle ha en sådan här dag som en årligen återkommande aktivitet. Det skulle vi helst vilja också, men det är som sagt mycket arbete med planeringen.

Provade alla på allt, eller fick man välja mellan olika aktiviteter?
– Man fick kryssa för vad man ville prova och rangordna. Det var endast två vi fick stryka från salsan för att det inte skulle kollidera med de andra aktiviteterna.

– Det var flest deltagare i qigong och yoga (nästan alla) och boule, för där kunde man vara många. I golf, boxning och salsa var det 10–12 stycken. Vi hade proffsiga instruktörer från ett hälso­center. De var pedagogiska och tydliga.  Vi ordnade också en tipsrunda för dem som hade pauser mellan sina aktiviteter.
– Och sist men inte minst, arrangemanget var helt tillgängligt med slinga som vi lät lägga in, skrivtolk och TSS-tolk.

Ann-Kristin Pramberg blev glad av boxnings­träningen.
Närmast dansar Gudrun Ringdahl och Jadranka Hagstam. I bakgrunden syns Susanne Bergenfelt (i profil) och Kristina Olsson.

Distriktet ordnade även en friluftshelg 2013. Då höll man till på en hästgård på Österlen.
– Då var det ett lite annat stuk. Mindfulness, vandring i skogen runt Christinehofs slott tillsammans med en arborist, som berättade om trädens historia och svampexkursion med avslutande korvgrillning invid en sjö. Det var otroligt uppskattat!
– Vi har märkt att våra medlemmar uppskattar att vara ute och vi har valt mitten, slutet av september varje gång. Då brukar det ofta vara bra väder, säger hon.
Kristina Olsson säger också att man i möjligaste mån använder egna medlemmar som instruktörer.
– Det finns ju flera personer i våra föreningar som har kunskaper inom många olika områden.

Text: Stefan Andersson Foto: Kajsa Ragnestam