En del av Hörselskadades Riksförbund

HRF

Veckan då hörseln står i centrum

16–22 oktober är det dags för Hörselveckan med höjdpunkten Hörselskadades dag lördag 21 oktober. Huvudbudskapet är att testa hörseln med Hörseltestaren, horseltestaren.se, men det händer även massor av annat i HRF:s föreningar runt om i landet under veckan.

På horseltestaren.se kan man enkelt och gratis kolla sin hörsel med sin laptop, mobil eller dator.

Mattias Lundekvam, förbundsordförande i HRF, är förväntansfull.

Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF.
Foto: Peter Knutson

– För mig är Hörselskadades dag en dag som kännetecknas av glädje, engagemang och inspiration! Det är alltid fantastiskt roligt att ta del av alla aktiviteter och det utåtriktade arbete som utförs av alla eldsjälar i HRF under den här dagen och veckan. Vi sätter hörsel på kartan, uppmuntrar folk till att göra hörseltester och ta tag i sin hörselsituation. Och visar på att det finns bra lösningar såklart.

Mattias och ledamöterna i förbundsstyrelsen kommer att gästa föreningar och distrikt, träffa nya och gamla medlemmar, hålla föredrag, lyssna på synpunkter och informera om vad HRF gör och kan hjälpa till med.

– Under Hörselveckan ska jag besöka Kristinehamn. Det är ännu inte klart var jag ska vara på Hörselskadades dag, men det kommer att bli besök på någon aktivitet, säger han.

Några axplock från arrangemangen:

Jimmy Uller, skådespelare och musiker.
Foto: Lasse Hejdenberg.

Linköping: Musiken och skådespelaren Jimmy Uller, mottagare av HRF:s kulturpris i fjol, föreläser på Stadsbiblioteket, 21 oktober klockan 13-14. Temat är ”Sin egen lyckas smed”, något som Jimmy Uller är en mästare på. Läs gärna intervjun med honom i Auris.

Klassiska toner i Lund.
Foto: Mostphotos

Lund: Även i Lund blir det sväng, men till klassisk musik. Beethovens testamente – ett potpurri av musik och tal med fokus på hörseln, är titeln på arrangemanget som hålls i Stadsbibliotekets atriumgård, Sankt Petri kyrkogata, 21 oktober klockan 14–15.30.

Owe Svensson, från Hörselskadades förening i Lund, berättar om temat:

Owe Svensson med basklarinett i bakre raden.
Foto: Privat.

– Beethoven har skrivit en text där han beskriver sin upplevelse av hörselnedsättning. Det kommer att läsas upp och jag kommer att komplettera genom att berätta om mina erfarenheter.
Owe, som har CI på ett öra och hörapparat på andra, är själv musiker och spelar basklarinett i orkestern Röda Kapellet.

Medverkar gör även Sven Kristersson, professor i sång på Musikhögskolan i Malmö, samt Marie Gisselsson Solén, överläkare och docent i öron- näs- och halssjukdomar, Skånes universitetssjukhus Lund.
De kommer att prata om hur Beethoven kunde skapa musik trots sina problem med hörseln och vad som kan ha orsakat skadan. Det blir också diskussion om hörselskadades möjligheter att utöva musik idag och om de moderna hjälpmedel som nu finns kan kompensera. Arrangemanget är gratis och alla är välkomna.

Lidköping-Götene: Peter Nordqvist från Forskningsinstitutet Hörselbron föreläser om hörapparater och nya möjligheter på Stadsbiblioteket i Lidköping, föreläsningssalen, onsdag 18 oktober, klockan 15. Gratis inträde.
På samma ställe kommer föreningens styrelse finnas på plats på lördagen 21 oktober, klockan 10–14 för att svara på frågor och informerar om HRF. Alla är välkomna.

Föreläsning om yrsel och hur man kan dämpa den.
Foto Mostphotos

Malmö: Malmöföreningen bjuder på föreläsning om kristallsjuka och yrsel med Mikael Karlberg, läkare och specialist på yrselsjukdomar vid Skånes universitetssjukhus. Lördag 21 oktober klockan 14 i föreningens lokaler på Bagersgatan 4.
Det är gratis, men man behöver anmäla sig senast 13 oktober till e-post malmo@hrf.se eller telefon: 040-12 01 35

Enköping-Håbo: Tisdag 17 oktober berättar Jerker Rönnberg, professor emeritus i psykologi vid Linköpings universitet, om hjärnans och våra minnessystems roller för hörandet samt kopplingar med hörselnedsättning och demens. Föreläsningen ges i Kryddgårdens A-sal i Enköping, klockan 17–18.

Ljudlarm väcker inte hörselskadade.
Foto: Mostphotos

På Hörselskadades dag lyfter föreningen fram säkerhet för hörselskadade. Hörteknikföretag visar upp produkter som till exempel väckarklockor, brandvarnare, dörrklockor och annat som gör det möjligt att uppfatta signaler. Dessutom kommer kommunens beredskapsstateg och berättar om krisberedskap. Även detta ordnas i Kryddgårdens A-sal i Enköping.

Kalendern på hrf.se fylls på allt eftersom så gå in och kolla hrf.se/kalender/horselveckan.

Publicerad 23-10-03

Text: Ulrika Nilsson