En del av Hörselskadades Riksförbund

Reportage Nummer 6 • 2020

"Våga vara besvärlig när du ska ta körkort"

Det har varit en ganska lång resa för Nina Walloschke att som hörselskadad ta körkort. Då klarade hon ändå uppkörningen i första försöket efter att ha tagit körlektioner i en månad.

Nina Walloschke ställde krav på körskolan.

Otextade provfilmer och övningsappar, dåliga kunskaper om hörselskadades behov och hjälpmedel hos personalen såväl på körskolor som Trafikverket. Det finns många saker som kan skapa stress och som gör att körkortet blir onödigt dyrt för hörselskadade.

En som nyligen har tagit körkort är Nina Walloschke, 31, från Luleå.

– Våga vara besvärlig! Man betalar dyra pengar för att ta körkort, då ska man också kunna ställa krav och säga ifrån när något inte fungerar.

Nina är barndomshörselskadad och kyrkomusiker, utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm. Hon är också medlem i Stockholmsföreningens teatergrupp Hipp-Happ, men för närvarande bor hon i Luleå där hon har precis börjat arbeta i Nederluleå församling.

– När jag fick jobbet så insåg jag att jag behöver körkort för att kunna åka till olika kyrkor och spela, så det kändes som nu eller aldrig, säger Nina.

– Egentligen har jag hållit på ganska länge. Jag började övningsköra med pappa, men det fungerade inte så bra. Många känner nog igen sig i att det är svårt att övningsköra med föräldrar. Jag övade istället med en vän till familjen och det fungerade bättre. Tyvärr behövde jag åka ned till Stockholm när jag pluggade där och körningen kom av sig.

Hon hade även prövat att ta lektioner hos en körskola, men då upplevde hon att det inte fungerade.

– Då hade jag inte heller kommit lika långt när det gäller att vara medveten om min hörselskada. Det är bara cirka tre år sedan jag regelbundet började använda hörapparater, säger Nina.

Hon har en hörselnedsättning i diskantområdet som innebär att hon bland annat har svårt att skilja på f och s.

– Det kan till exempel även vara svårt att skilja på stanna och samma.


Eftersom hon kände
att hon var tvungen att klara av uppkörningen tog Nina kontakt med en trafiklärare och det blev Maria Bergström på Marias Trafikskola.

– Det blev verkligen ett lyckokast. Hon visade sig ha tidigare erfarenheter av hörselskadade elever, säger Nina.

Bland annat skrev hon ned situationer som kunde orsaka problem och gick igenom dem med Nina. Hon såg också till att de i förväg bokade in en träff med personalen på Trafikverket, även den inspektör som Nina skulle köra upp för, så att hon kunde berätta om sin hörselnedsättning, sina förutsättningar och sina hjälpmedel.

– Mötet var mycket uppskattat av alla parter. Personalen på Trafikverket vittnade om att jag var den första som tagit initiativ till ett sådant möte och de vill starkt uppmana andra att göra likadant.

Under lektionerna och uppkörningen använde Nina en trådlös mikrofon hon fått från hörselvården, som läraren hade på sig.

– Och vi hade alltid radion avstängd. Vi diskuterade också igenom ord som jag har svårt att höra så att hon kunde byta ut dem.

– Av någon anledning har jag svårt att höra ”backa” och då kunde hon istället uttrycka sig med andra ord.

Tips när du ska ta körkort

  • Berätta för läraren om din hörselnedsättning. Prata igenom situationen, försök hitta sätt att kommunicera.
  • Be läraren att ge tydliga instruktioner och att undvika småprat.
  • Du betalar dyra pengar så ställ krav. Våga byta lärare om det inte fungerar.
  • Se till att det är bra ljudmiljö i bilen. Stäng av radion.
  • Kontakta Trafikverket inför provet och be om ett informationsmöte.
  • Kör samma sträcka flera gånger, då blir det ett moment mindre att fundera över.
  • Använd hjälpmedel som till exempel någon typ av mikrofon.

En sak som Nina Walloschke också har reagerat på är att det saknades textning i den obligatoriska informationsfilmen som alla måste se innan de gör provet.

– Det var tur att jag hade tittat på filmen i förväg på Trafikverkets hemsida och där är den textad. Så det är konstigt att den inte är textad vid provtillfället. Det är en sådan sak som kan skapa onödig stress och oro, man börjar fundera ”tänk om jag inte hör och gör något fel”.

– Då skriver Trafikverket ändå på sin hemsida att de ska göra digitalt material tillgängligt enligt gällande lagstiftning.

– Det finns också massor av olika appar med instruktionsfilmer där man kan träna inför provet. Dom jag har hittat saknar också textning.

För Nina gick det till slut ganska snabbt att ta körkort från att hon började träna intensivt med körskolan.

– Jag började i mitten av juli och tog tre lektioner i veckan innan jag klarade uppkörningen i slutet av augusti.

– Dagarna före provet var jag orolig för hur det skulle gå och jag drömde till och med att jag sköt ut förarprövaren med katapultstol. Det var en stor lättnad att uppkörningen gick så bra, förarprövaren använde mikrofon och tänkte verkligen på att tala tydligt.

Nina Walloschke lånar för närvarande sin pappas Mini-Cooper cabriolet. ”Det är ju en sommarbil så jag får se hur det blir till vintern.”

Nina tror att hennes hörselnedsättning gör henne till en bättre bilförare.

– Jag har läst om att det till och med finns forskning som visar att hörselskadade inte är sämre bilförare än andra, utan snarare tvärt om. Det kändes som en liten upprättelse!

Ninas trafiklärare Maria Bergström konstaterar att det är viktigt att få veta att eleven har en hörselnedsättning.

– Berätta så snart du kan och hjälp din lärare att förstå just ditt problem.

Hon uppmanar också sina kolleger som möter hörselskadade elever att vara nyfikna och att ställa frågor.

– Be eleven berätta vad som är specifikt för den och fortsätt att försöka hitta lösningar tillsammans.

– Ge tydliga instruktioner utan en massa småprat och tänk på att det tar ett tag för den som har hörselnedsättning att lära in din röst.

Text: Stefan Andersson Foto: Viveka Österman