En del av Hörselskadades Riksförbund

Panelen

Har du en fråga? Mejla till Auris@hrf.se och skriv Panelen i menyraden.

Vad är det för skillnad på KBT och ACT?

Nummer 3 • 2021

Fråga

Det pratas ofta om psykologiska behandlingar som KBT och ACT vid tinnitus. Vad innebär de egentligen? Vad är skillnaden mellan dem och hur skiljer de sig från andra terapier?

Svar

Både kognitiv beteendeterapi, KBT, och Acceptance and Committment Therapy, ACT, räknas som KBT. Med andra ord arbetar man med beteenden, tankar och känslor.

 

Inom ACT fokuserar man lite mer på patientens värderingar och har gärna med inslag av medveten närvaro (mindfulness). I KBT ligger fokus ofta mer på att hantera tankar och ändra beteenden.

 

Det finns många sorters psykoterapier men för att ge ett exempel så arbetar man inom psykodynamisk terapi mer med omedvetna processer och relationen i terapirummet.

Läs mer
Vad är det för skillnad på KBT och ACT?

Påverkas hörselcentra av CROS-apparat?

Nummer 3 • 2021

Fråga

Jag har menière på vänster öra. Vid senaste besöket ansåg audionomen att hörseln på vänster sida är så dålig att hon rekommenderade en crosapparat, som överleder ljud till hörapparaten på höger sida. Nu får jag inga ljudimpulser i vänster öra. Påverkar det hjärnan? Förtvinar hörselcentra på vänster sida?

Svar

Nej det förtvinar inte eftersom båda öronen stimulerar båda hjärnhalvorna.
Förr hade Menierepatienter svårt att fördraga hörapparater på grund av så kallat recruitmentfenomen (ungefär: att ljud som bara är lite starkare upplevs som obehagliga).

 

Idag kan de digitala apparaterna ofta ställas in så att man inte når obehagliga nivåer. Det beror också på hur stor hörselnedsättningen är och hur taluppfattningen är.
Att plötsligt få in allt ljud i samma öra kan ibland vara lite jobbigt men man vänjer sig oftast.

Läs mer

Hur blir jag av med irritation i örat?

Nummer 3 • 2021

Fråga

I samband med att jag bytte till nya hörapparater för något halvår sedan fick jag gjutna insatser. Hörseln blev bättre men jag fick snabbt problem med irritation i ena hörselgången, förmodligen på grund av att det slutit för tätt. Har varit hos läkare flera gånger och fått örondroppar. Vilka råd kan ni ge?

Svar

Det du beskriver är ett vanligt förekommande problem för dem som använder hörapparater, och framför allt för dem som använder gjutna insatser. Det har minskat i takt med att hörapparater med domer blivit allt vanligare, men det är fortfarande ett stort problem för många.

 

Mitt första råd är att, om det är möjligt, växla mellan domer och de gjutna insatser. Det vill säga använd domer vid hemmabruk, eller när kravet på hörseln är lägre. Grundregeln är att lufta hörselgångarna så mycket som möjligt, vilket jag tror att du redan har förstått.

 

Ett annat råd är att överdriva handhygienen och att tvätta insatserna/domerna ofta, helst varje kväll. Då minskas risken att du tillför bakterier till hörselgångarna.
Håll hörselgångarna torra genom att till exempel täppa till dem när du duschar och tvättar håret.
Som en skonsam ”behandling” kan man spray olja i hörselgångarna för att motverka att de blir torra och fnasiga. Det finns olika sådana preparat på apoteken. Spraya i hörselgångarna efter du tagit av dig hörapparaterna inför natten.

Läs mer
Hur blir jag av med irritation i örat?