En del av Hörselskadades Riksförbund

Krönika Nummer 7 • 2017

Har behövt åka akut till öronläkare

Jag har under ganska lång tid haft problem med mina öron. Det är nog helt enkelt så att jag inte har så bra öron. Anledningen är säkert att jag spenderat många timmar i replokaler med hårt ljud. Musiker tävlar ofta i att höras. Alla vill höras mest, men istället för att man sänker ljudnivån och … Läs mer

Jag har under ganska lång tid haft problem med mina öron. Det är nog helt enkelt så att jag inte har så bra öron. Anledningen är säkert att jag spenderat många timmar i replokaler med hårt ljud.
Musiker tävlar ofta i att höras. Alla vill höras mest, men istället för att man sänker ljudnivån och lyfter fram respektive instrument och musiker, höjer alla. Nu har jag blivit så pass gammal att jag vågar säga till att mina öron inte pallar för högt ljud. Nu ber jag hellre en musiker eller ljudtekniker sänka istället för att höja.

Nu vågar jag säga till att mina öron inte pallar för högt ljud.

Mina öronproblem yttrar sig i att jag inte kan definiera var olika ljud kommer ifrån. Blir jag utsatt för hårt ljud för länge, resulterar det i att jag får en öronsnäcka som svullnar, ibland känns det som om hela örat svullnar.
Det har hänt att jag åkt akut till öronläkare när vi repat innan ett gig, för att jag på grund av öronproblemen sjungit falskt och att jag inte hör vad musikerna spelar. Ljudet åker bara runt, runt. Jag hör inte vilken tonart som spelas och jag blandar ihop klangerna. I mitt yrke som artist är ju sånt ganska viktiga grejer.
Min farmor och min pappa har båda stora problem med öronen. Jag vet inte om jag ärvt det från dem eller om jag har fått problem för att jag är för känslig. (Ni skulle se mina fotsulor, dom gillar inte att springa på grus. Det ska vara mjukt och skönt för mina organ.)

Det tog ett tag innan jag lärde mig hur viktigt det är med öronproppar och olika headset, när jag sjunger. Nu vet jag det, så nuförtiden har jag sällan några problem.
Åker jag till en spelning, går på en spelning eller befinner mig på andra platser där det låter mycket och ihållande, så har jag nästan alltid öronproppar i väskan. Men, eftersom jag är en riktig slarver, händer det att jag glömmer alltför ofta. Då får man ta det som finns tillhands.
Bästa hörselskydden, förutom dom helt vanliga öronpropparna, är Ahlgrens bilar. Dom passar bra i örat och får en lagom klibbig yta efter tag, så att dom sitter ordentligt.
Ett litet ps: Ät inte upp dom efteråt. Jag har provat. Dom blir beska.