En del av Hörselskadades Riksförbund

Ledare Ulf Olsson, förbundsordförande HRF

Vilken frihet!

Jag är 69 år och har haft hörapparat sedan treårsåldern. Under årens lopp har det blivit många hörapparater. Nu börjar min nuvarande hörapparat (jag är döv på ett öra) bli utsliten, så det är dags för mig att skaffa en ny.

Vilken fantastisk teknikutveckling det har varit på hörapparatfronten under mina 70 år. Min första hörapparat, som jag fick i slutet på 50-talet, var kroppsburen. Det jag mest av allt kommer ihåg är att min mormor hade samma typ av hörapparat!
Ungefär samtidigt kom de första huvudburna hörapparaterna. Men de var för svaga för mig. Så först ungefär 10 år senare fick jag min första huvudburna hörapparat.

Vilken fantastisk teknikutveckling det har varit.

På den tiden var alla hörapparater analoga. Med dagens mått kan man säga att de var enkla och kunde bara förstärka ljud. Men 1996 hände någonting revolutionerande.
Då kom de första digitala hörapparaterna. Då blev det möjligt med signalbehandling, bullerreducering, och mindre risk för rundgång med mera. Jag minns att det var en häftig känsla när jag fick min första digitala hörapparat och kunde höra trots omgivningsljud.

2014 kom den första hörapparaten som kunde kopplas direkt till en mobiltelefon. För mig blev det en smärre revolution. Vilken frihet att kunna höra och prata i mobilen utan en massa sladdar eller extra manicker!

Men trots att de tekniska möjligheterna för oss hörselskadade aldrig har varit större än i dag, är det många som saknar lösningar för att vara delaktiga i skolan, på jobbet och hemma.
Det handlar om brist på hörselvård, hjälpmedel, kunskap – och pengar.

Därför behövs HRF. Ensam kan jag kan göra mycket, men tillsammans med dig och andra i HRF – ja, då kan vi försätta berg.

Text: Ulf Olsson, förbundsordförande HRF