En del av Hörselskadades Riksförbund

HRF Nummer 1 • 2018

"Viktigast är att skapa möjligheter till möten"

Paulina Palm, 33, gick för ett halvår sedan med i Hörsel­skadades förening i Hudiksvall. Hon saknade aktiviteter för yngre personer och har bestämt sig för att försöka ändra på det.

Paulina Palm
Ålder: 33.
Bor: Hudiksvall.
Familj: Make och barnen Olle, 7, och Ingrid, snart 5.
Arbete: Lärare.
Intressen: Familj och vänner, hälsa och att läsa deckare i ensamhet.
Hörsel: Audionomen kallade den för en ”klassisk hängmatta”.

När upptäcktes din hörselnedsättning?

– Den märktes vid hörseltestet redan i grundskolan, men jag ”lyckades” snacka mej ur det och det hela föll mellan stolarna.

– När jag träffade min man sa han ganska tidigt att jag hade orimligt hög volym på både radio och tv och han fortsatte tjata på mej om att jag hörde dåligt.

– Efter en del påtryckningar gick jag till och kollade hörseln. Jag blev uppriktigt förvånad när audionomen rekommenderade hörapparat på båda öronen. Jag önskar att jag inte smitit från skolsyster. Tänk om jag hade hört så här bra hela min skolgång och universitetsutbildning.

Paulina Palm gick med i HRF för drygt ett halvår sedan. Nu vill hon hjälpa till att föryngra föreningen.

 Hur kom det sig att du gick med i HRF nu?

– Jag ville träffa andra med hörselnedsättning och hitta ett forum där alla frågor är välkomna. Eftersom jag är en engagerad person av naturen gick jag med i föreningen.

– Jag vill också få mer kunskap, och själv förmedla information om arbetsmarknaden och möjligheten till hjälp och anpassningar.

Vad hade du förväntat dig?

– Jag hade hoppats på att HRF skulle bli min mötesplats och att det skulle finnas möjlighet till utbyte av erfarenheter och kunskap. Men jag tyckte inte att det fanns så många aktiviteter för mig. – När jag fick hem medlemstidningen för vår lokala förening stod det att de önskade yngre medlemmar i styrelsen, så jag tog kontakt. Jag gick till föreningens styrelsemöte och jag har aldrig blivit så välkomnad. Det var jag och fyra supertrevliga pensionärer och där fick jag förklarat för mej att det främst är just pensionärer som är aktiva i vår förening, och det förklarar ju att aktiviteterna anpassas därefter.

– Min vision är att det ska bli ändring på det och jag har beslutat mig för att arbeta mer aktivt för just det.

Vilka aktiviteter skulle du själv vara intresserad av?

– En mötesplats för alla åldrar med olika erfarenheter, till exempel kafé- eller spelkvällar eller andra aktiviteter. Föreläsningar om hjälpmedel. – Jag skulle vilja lära mig TSS så det skulle vara kul att få till en studiecirkel med det. Jag känner mig väldigt flexibel och känner att det viktigaste är att skapa möjligheter till möten.

Text: Stefan Andersson Foto: Sabina Wixner