En del av Hörselskadades Riksförbund

Ledare Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF

Vi står beredda

Om ett år är det val. Mycket tyder på att delar av valdebatten kommer att handla om vår hälso- och sjukvård och dess finansiering. Hur ska resurserna fördelas? Vem ska betala vad?

En del lär föreslå ”medfinansiering” – att patienter erbjuds att betala extra för att få ”bättre” vård.  Men medfinansiering är ingen lösning. Tvärtom. Det innebär vårdklyftor, otydliga roller för vårdpersonalen, minskad tillit till hälso- och sjukvården – och öppnar för rent lurendrejeri. Det ser vi i HRF dagligen inom Fritt val-systemen i Skåne och Stockholm.

Vilken total brist på respekt för fakta

Det är inte bara vi i HRF som är kritiska. Medfinansiering har dömts ut av Statens medicinsk-etiska råd, Socialstyrelsen och en rad andra tunga instanser. Trots det påstår tankesmedjan Timbro i en ny rapport att medfinansiering inom hörselvården ökar valfriheten, förbättrar vårdkvaliteten och sänker priset på hörapparater.

 

Herregud vilket dravel. Vilken total brist på respekt för fakta. Det finns inga som helst belägg för dessa påståenden. I själva verket innebär Fritt val mindre valfrihet, sämre vårdkvalitet och en hörapparatutveckling som styrs mer av försäljningskampanjer än hörselskadades behov. Det innebär också att tiotusentals hörselskadade varje år köper sina hörapparater, helt i onödan.

I över tio år har vi i HRF stöttat hörselskadade som drabbats inom Fritt val. I över tio år har vi fört en ojämn kamp för att få bort ett system som är dåligt för patienter och regioner, men gynnar två stora hörapparatkoncerner.

 

Så tro mig, vi är beredda att ta debatten för en hörselvård att lita på. Inte med falska påståenden och ogrundade argument, utan med fakta, statistik och hörselskadades erfarenheter. Vi vet vad Fritt val innebär. I verkligheten.

Text: Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF