En del av Hörselskadades Riksförbund

Ledare Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF

Var hörselsmart i jul

Jul- och nyårshelgen står för dörren. En tid präglad av värme, kärlek och en möjlighet att reflektera över året som varit samt fira in det nya tillsammans med familj och vänner.

Men för mig och många hörselskadade är det också en tid präglad av oro och hörselstress. Jag tänker på alla sociala sammanhang, ofta stora middagar eller fester, där man förväntas delta med glatt humör.

Trots att förutsättningarna är enormt tuffa och energin ofta tryter. För mig har det varit viktigt att påminna mig själv om de hörselsmarta strategier som finns men i stunden är så lätta att glömma.

Det viktigaste tror jag är att våga vara tydlig mot omgivningen om sin egen hörsel och vad som krävs för att kommunikationen ska fungera. Berätta till exempel, enkelt och vänligt, var du behöver sitta för att kunna höra så bra som möjligt.

Även om det kan kännas motigt att öppna sig kommer omgivningen att uppskatta detta. För alla gillar goda råd om hur samtalet kan underlättas. Och glöm inte bort! Det är tillåtet att dra sig undan för en paus ibland. Kanske kan det handla om att dra sig till köket för att ta hand om disken, ta en lugn promenad eller att traditionsenligt stuva ned sig i soffan vid treslaget och se på Kalle Anka – som för övrigt är textad.

Jag vill önska er alla en god och hörselsmart jul och ett gott nytt år! Ta hand om er och varandra!

Text: Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF