En del av Hörselskadades Riksförbund

Ledare Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF

Våga vara öppen i jul!

Nu är det jul igen. En mysig tid med ljus i fönstren och doft av glögg och hembakt. En tid av varm gemenskap, då vi vill rå om våra nära och kära.
Tyvärr kan det också vara en tid av stress. Inte bara stressen av att skynda runt för att hinna med klappar och olika måsten, utan också det som HRF brukar kalla ”hörselstress”.

Vi är många som vet så alltför väl hur det känns att vara med och ändå vara utanför. Att se skratt, men inte kunna hänga med i vad som sägs. Att vilja delta, men bli knockade av ljudmiljön. Just därför är det lätt att oroa sig: Hur blir det i år? Kommer det att funka? Kommer jag att orka?
Till dig som känner så vill jag bara säga: Våga vara öppen. Våga vara hörselsmart. Våga vara dig själv.
Vi är ju rätt bra på att vara ”duktiga”, vi hörselskadade. Men ärligt talat, vem tackar dig för att du sitter där med ett stelt leende och låtsas höra? Och vem blir glad av att du pressar dig att avläsa och lyssna i en kakofoni av ljud, och sedan däckar av utmattning?

Vem tackar dig för att du låtsas höra?

Allt blir enklare om du är öppen och tydlig med dina behov. Berätta, enkelt och vänligt, var du behöver sitta för att kunna höra så bra som möjligt.
Förklara varför det är god idé att ha duk på bordet och att prata en i taget. Visa hur man plockar fram textning när ni kollar Karl-Bertil Jonsson. Och var inte rädd att ta en ljudpaus, kanske en promenad i lugn och ro, om det blir för stojigt.
Jag lovar, vänner och anhöriga kommer att uppskatta att du delar med dig. Det är ett fint sätt att visa att du bryr dig om. Vad kan vara mer jul än det?

Med det vill jag önska dig en riktigt god och hörselsmart juletid!

Text: Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF