En del av Hörselskadades Riksförbund

Reportage Nummer 6 • 2018

Hörselresan: Turista i Europa med hörsel som tema

Glöm London Eye, Tivoli, Parthenon och Berlinmuren. Här är en lista med guldkornen bland Europas sevärdheter – på öron- och hörseltema. Följ med på en upplysande resa Europa runt!

Alla sinnens park i Schwarzwald.

Fler öronmärkta restips

  1. Dionysos öra, Sicilien: Den tårformade grottan Dionysos öra är berömd för sin märkliga akustik, som förvanskar och mångfaldigar minsta lilla ljud. Adress: Via Paradiso 14, Syrakusa, Italien.
  2. Tysklands museum för arbetsrätt och säkerhet: Det tyska museet , DASA, låter besökarna uppleva arbetsvillkoren i en lång rad olika branscher, med en särskild hörselinriktad avdelning. Adress: Friedrich-Henkel-Weg 1-25, Dortmund, Tyskland.
  3. Öronhuset i Tystnadens kvarter: Det stora bronsörat skulpterades 1930 och fungerade som ett slags porttelefon. Adress: Casa Sola-Busca, Via Gabrio Serbelloni 10, Milano, Italien.
  4. Buitenshot Landpark: Bullret från Amsterdams enorma flygplats Schiphol blev outhärdligt för lokalinvånarna. Den nyanlagda parken runt flygplatsen med 150 pyramider täckta av gräs har halverat ljudnivån samt skapat ett populärt konst- och rekreationsområde. Adress: Buitenschot, Hoofdorp, Neder­länderna.
  5. Öronen i Covent Garden: Konstnären Tim Fishlock har gjutit modeller av sina öron och satt upp dem på fasader i London. Att försöka hitta dem har blivit en populär urban sport, precis som näsorna i stads­delen Soho. Adress: Covent Garden (med mera), London, Storbritannien.

Alla sinnens park i Schwarzwald. Parken i den vackra regionen Schwarzwald i södra Tyskland skapar sinnesintryck på ett sätt som ska få oss att omvärdera förhållandet mellan våra kroppar och vår omvärld. En hör­station under öppen himmel, ett audiorum i totalt mörker, två doftpaviljonger och flera utsiktsplatser ovanpå 15 olika typer av underlag (från kullersten via tallkottar till gyttjepöl).
Adress: Park mit allen Sinnen, Hauptstraße 103, Gutach, Tyskland. Webb: www.parkmitallensinnen.de.

Norsk dövkultur i Trondheim. Kultur, historia och språk med fokus på kommunikation och förståelse – det är vad Norsk Døvemuseum kretsar kring. Norsk Døvemuseum i Trondheim. Här berättas historier om internatliv, föreningsliv och undervisning.
Här finns också interaktiva dataskärmar med videoklipp och aktivitetsrummet Rum X. Adress: Norsk Døvemuseum, Bispegata 9B, Trondheim Webb: www.norsk-dovemuseum.no.

Visuell teater i Wien. Varje år i slutet av maj går Wiens teaterfestival VISUAL av stapeln, skapad av och för hörselskadade och döva. Skådespelare från hela världen framför verk på olika teatrar i staden. Webb: VISUAL www.arbos.at, se även: www.wien.info

Tystnadens museum i Berlin. Nikolai Makarov fick ofta höra att hans tavlor utstrålande en stark stillhet, en tystnad. Det inspirerade honom till att skapa ett museum där tystnad var ledmotivet. Färg, struktur och material på både konst och byggnad skapar en oas mitt i det kaotiska Berlin. Tystnadens museum.
Tystnadens museum.

Adress: Museum der Stille, Linienstraße 154 A, Berlin, Tyskland. Webb: www.museum-der-stille.de.

Viskbänken. Santiago de Compostela, i nordvästra Spanien, är en känd vallfartsort sedan 800-talet. Då upptäcktes en grav som anses ha tillhört aposteln Jakob den äldre. Den halvmåneformade bänkens struktur ger den en märklig akustik: två människor som sitter i varsin ände av den långa bänken kan kommunicera även i en mycket låg ton. Bänken, från 1916, blev en populär mötesplats för älskande par, som förr inte fick lov att språkas öppet. Adress: Banco de los enamorados, Parque de la Alameda, Santiago de Compostela, Spanien. Webb: www.santiagoturismo.com/ monumentos-del-parque/banco-acustico

Teckenspråkskafé i Paris. Vad vore Paris utan sina klassiska gatukaféer? Ändå är Café Signes något helt unikt längs stadens eleganta gator: All personal är hörselskadad och alla gäster måste göra sina beställningar på teckenspråk. Teckenspråkskafé.  Som en liten hjälp tilldelas alla gäster en teckenguide tillsammans med menyn.
Adress: Café Signes, Avenue Jean Moulin 33, Paris, Frankrike. Webb: www.cafesignes.com.

Kolossen San Carlo i Arona. Det enorma helgonet i Arona, sju mil norr om Milano, har välsignat människor i hundratals år, för att sedan låta dem klättra upp inuti hans kropp och kika ut genom hans ögon och öron. Statyn ritades av Giovan Battista Crespi och konstruerades från 1614 till 1698 och föreställer Carlos Borromeo, ärkebiskop av Milano, som helgonförklarades 1610.
Adress: Piazzale San Carlo Arona, Italien. Webb: www.statuasancarlo.it.

Fotnot: I oktober öppnade Starbucks sitt första teckenspråkskafé i Washington DC.

Text: Kristin Pineda Svenske, frilansskribent