En del av Hörselskadades Riksförbund

HRF Nummer 6 • 2018

"Teleslinga gör otroligt stor skillnad"

När Marianne Cronberg Willman i Borlänge läste om Slingkollen i Auris bestämde hon sig för att hon ville vara med. ”Det där är jätteviktigt, tänkte jag, och frågade föreningen om jag fick utbilda mig till slingtestare.”

Marianne Cronberg Willman.

Marianne Cronberg willman

Ålder: 71.

Bor: Borlänge.

Familj: Man, tre barn, fem barnbarn.

Yrke: Utbildad till sjuk­sköterska och barnmorska.

Intressen: Resor, trädgård och ideellt arbete inom Odd Fellowordens Rebeckaloge.

HRF: Medlem i drygt tre år.

Hur fick du kontakt med HRF?

– Jag visste ju att HRF fanns. Och jag kände till lite eftersom jag hjälpt min pappa en hel del med hans hörapparater. Men när jag själv fick hörapparat för tre, fyra år sedan så ville jag lära mig mer. – Och jag har verkligen fått lära mig mycket om hörsel, både genom föreningen och genom att läsa Auris.

När blev du aktiv i styrelsen?

– Jag blev invald som suppleant nu i våras, men jag har varit lite aktiv tidigare. Till exempel höll jag ett föredrag om min ”barnmorskeodyssé”, som tagit mig till Förenade Arabemiraten, Uganda, Nordnorge, Nya Zeeland och Peru.

Vad var det med just Sling­kollen som lockade dig?

– Nu har jag hunnit uppleva vilken stor skillnad det gör om teleslingan fungerar.

– När den gör det är det suveränt bra. Jag har märkt hur mycket jag missar när den inte fungerar. Om det inte finns slinga väljer många hörselskadade att inte ens gå dit. När man går på ett evenemang ska man ha rätt att höra.

– Men även om det finns slinga och den fungerar så är det ingen garanti. Det är jobbigt att det är så svårt för många av talarna att förstå att de ska använda mikrofonen, att det inte har någon betydelse om de höjer rösten eller om de tycker att de talar så tydligt.

Vad tyckte du om Slingkollsutbildningen?

– Den var oerhört lärorik, tidigare hade jag noll koll. Vi var fem från föreningen som gick. Vi har hittills kollat fullmäktige, museer, äldreboenden och kyrkor.

– Det mest skrämmande tycker jag var när två av mina kolleger var på ett äldreboende och till slut kunde konstatera att det fanns slinga, men det var ingen i personalen på boendet som visste om den.

Vad tycker de lokalansvariga om att ni kommer?

– Vi ringer alltid i förväg och min erfarenhet hittills är att vi blir väldigt väl bemötta.

Fotnot: Den som vill delta i Slingkollen kan kontakta närmaste HRF- förening, se www.slingkollen.se.

Text: Stefan Andersson Foto: Patrik Lindström