En del av Hörselskadades Riksförbund

Fråga & svar Nummer 4 • 2019

Tekniken kan ställa till det för politiker

Maria Gardfjell är entreprenören som blev miljöpartistisk politiker mitt i livet. För tre år sedan fick hon en tumör på hörselnerven som gjorde henne döv på vänster öra. I sitt nya uppdrag som riksdagsledamot får hon trixa med tekniken för att höra.

Maria Gardfjell är riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Hur tillgänglig är riksdagen?
– I kammaren finns en fantastiskt bra teleslinga, det är bara att knäppa på den så hör jag allt. När vi har sammanträden i utskotten är det värre. Rummen har olika bra ljudmiljö och man kan inte ha fasta teleslingor på grund av avlyssningsrisken. Jag har fått låna en bärbar mottagare, men den fungerar dåligt, tyvärr. På mingel har jag med min egen ”mikrofonpenna”, men jag kan inte alltid använda den för den kan ta in för mycket ljud.

Hur blev du politiker?
– Jag hade arbetat inom miljö- och livsmedel både som anställd och som entreprenör och när jag fyllde 40 blev jag intervjuad i familjespalten i Upsala Nya Tidning. Reportern frågade om jag inte var sugen på politiken och trots att jag egentligen sa nej, så sattes rubriken ”Hon vill bli politiker”.

Maria Gardfjell
Ålder: 53.
Bor: Uppsala.
Gör: Miljöpartistisk vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen.

– Efter det fick jag erbjudanden från flera partier och bestämde lunchträff med Miljöpartiets kommunalråd. Innan vi ens börjat äta erbjöds jag en plats i gatu- och trafiknämnden. Jag blev senare Uppsalas kommunalråd under tre mandatperioder och i valet 2018 blev jag inkryssad i riksdagen trots att jag var andranamn på Uppsalas vallista. Nu är jag vice ordförande i miljö- och jordbruks­utskottet i riksdagen.

Vilka frågor brinner du för?
– Miljön är viktigast för mig och i Uppsala jobbade vi hårt för att minska koldioxidutsläppen. För vårt arbete vann vi utmärkelsen WWF:s Globala klimatstad 2018, det var fantastiskt kul. Jag är också väldigt intresserad av livsmedelsfrågor, varför mitt nuvarande uppdrag passar mig bra.

Hur upptäcktes din tumör?
– Jag skulle kolla blodtrycket och mötte en ambitiös AT-läkare som ville veta allt om min hälsa. Då hade jag lite tinnitus, och en lätt hörselnedsättning visade det sig. När man undersökte detta närmare upptäcktes en plommonstor godartad tumör på hörselnerven.

– Operationen var lång och jobbig och efteråt fick jag stora problem med balansen och fick lära mig att gå igen. Men jag var tillbaka på jobbet inom en månad. Nu har jag en cros-apparat på det döva örat som skickar signaler till mitt hörande öra.

Riksdagskammaren vid partiledardebatt i januari 2019.

Kan din hörselnedsättning ställa till med problem i livet som politiker?
– Eftersom jag bara hör på ett öra hör jag inte varifrån ljud kommer. Som politiker är det väldigt viktigt att höra vad folk säger, så det är knepigt att fråga om hela tiden.

– Att delta i debatter kan vara svårt, jag behöver ju då ha både glasögon, myggmikrofon och hörapparat och då kan det bli att jag får ta av mig hörapparaten.

– Ibland på möten har jag använt mina bärbara mottagare på borden. De kan ta upp ljud lite väl bra. Det har hänt att jag hört mina politiska motståndare viskat saker till varandra som det inte var meningen att jag skulle höra.

Hur ska man tänka om man har hörselnedsättning och vill bli politiker?
– Tekniken blir bättre och hörapparaterna blir smidigare så det finns ingen anledning att avstå från att göra något man vill göra bara för att man har hörselnedsättning.