En del av Hörselskadades Riksförbund

Forskning Nyhetsbrev • juni 2025

Stolt mottagare av Stora Hörselpriset

– Det känns glädjande och inspirerande att få ett pris av en organisation som företräder personer som jag har jobbat för i nästan 50 år, sa professor Bo Håkansson efter att han tagit emot Stora Hörselpriset.

Efter prisceremonin höll han ett föredrag om sin forskning för deltagarna vid HRF:s kongress i Uppsala.

Bo Håkansson med Stora Hörselprisdiplomet

Priset består av 100 000 kronor och ett specialtillverkat diplom som delades ut av Hörselforskningsfondens ordförande Mattias Lundekvam.

Vid prisutdelningen deltog fondstyrelseledamoten Filip Asp, docent i experimentell oto-rhino-laryngologi vid Karolinska Institutet, som konstaterade att Bo Håkanssons forskning är i världsklass innan Mattias Lundekvam läste upp motiveringen.

”För hans enastående forskning och revolutionerande innovationer inom benledning och benförankrad hörteknik, som har flyttat möjligheternas horisont, inspirerat nya generationer av hörselforskare samt givit hörselskadade världen över ett nytt hörande, ökad delaktighet och högre livskvalitet.”

Hörselforskningsfonden har tidigare gett stöd till flera projekt som har ingått i Bo Håkanssons forskning.

– Den här typen av stöd kan vara helt avgörande för möjligheterna att starta och bedriva forskning som är en förutsättning för att förbättra hörselvården, sa Filip Asp.

Läs intervjun med Bo Håkansson i Auris 3/25.

De hör tack vare benledning

Gunilla Almqvist.
Foto: Privat

– Tack vare detta kan jag fortsätta vara delaktig i föreningsliv och andra sociala sammanhang, säger Gunilla Almqvist i Hörby.

Hon tycker det är bra att Stora Hörselpriset uppmärksammar forskningen om benledningshörsel. Hon har själv Baha, benförankrad hörapparat, sedan drygt ett år och är nöjd – hon hör nu bättre än hon gjort på många år.
– Jag fick otoscleros när jag var 32 och har haft hörapparater sedan dess. Jag arbetade som lärare i 40 år med vanliga hörapparater. De senaste åren har de inte räckt till och jag tog kontakt med vården för att fråga om benledningsapparater kunde hjälpa mig.

Hon fick klartecken och med en operation sattes en skruv i skallbenet. Skruven går ut genom huden och på den sätts själva hörapparaten fast. Gunilla kan inte sova på den sidan där skruven sitter, men för övrigt har den inte orsakat några problem.
– Jag har meddelat att jag gärna vill ha en på andra sidan också, helst en som sitter helt under huden, säger hon.

Gerdine Willemsen Zuidema.
Foto: Privat

Gerdine Willemsen Zuidema i Tyresö kan inte använda vanliga hörapparater eftersom insatserna ger svår eksem i hörselgången. Hon gick länge utan hjälpmedel när en hörselläkare rekommenderade henne att prova benförankrad hörapparat. 27 december i fjol opererades hon på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

– Jag är otrolig glad och tacksam. Det är som att jag har fått ett nytt liv, säger Gerdine som arbetar som pastor inom Equmeniakyrkan och även är verksam konstnär.

I maj i år opererades hon på andra sidan. Båda benledningsimplantaten sitter under huden, hörapparaterna fästs på utsidan med magnet. Gerdine är imponerad av hur bra ljud de ger och lovordar både forskningen som ligger bakom tekniken och bemötandet hon fick av personalen på Karolinska i Huddinge.

Text: Stefan Andersson/Ulrika Nilsson Foto: Moa Källström