En del av Hörselskadades Riksförbund

Krönika Nummer 3 • 2018

Snarkare kan orsaka hörselskador

I 18 år arbetade jag som nattsjuksköterska på lungkliniken i Örebro. De flesta patienterna kunde ringa om de behövde hjälp men inte alla. Därför fick man skärpa hörsel till det yttersta och lyssna på hur patienterna andades, om någon jämrade sig eller hade problem med att sova.

Anna Jansson

Efter tre nattpass i rad blev jag så trött av att vara på helspänn att jag kunde stoppa smutstvätten i kylskåpet av misstag. De sista åren jag arbetade, innan jag blev författare på heltid, fick vi in en ny grupp patienter; Snarkarna. Vi delade in dem i två kategorier.

Ett: sociala snarkare. Som värst riskerade de att bli dräpta med kudden av sin fru som inte fick sova.

Två: Patienter med snarkning och andningsuppehåll. En sjukdom som kan leda till sjukdom och död om man inte behandlar med bettskena eller en ventilator som blåser in luft och håller fria luftvägar. Den fungerar ungefär som en omvänd dammsugare, fast mera diskret och med en mjuk gummimask.

Till en början var det svårt att förstå hur dåligt de mådde. Snarkarna med andningsuppehåll kunde vakna varannan minut natten igenom för att de måste andas. Kroppen väckte upp dem. Snarkningen fungerade som ett larm. Sömnbristen gjorde en del så utmattade att de kunde somna under pågående samtal. Ett flertal kom till oss sen de somnat och kört i diket. Men det finns som sagt hjälp att få både när det gäller andningsuppehåll och när det gäller oljudet. Kontakta vårdcentralen!

Jag har själv en hörselskada på vänster öra för att min man var snarkare i många år. (Nej, jag dräpte honom inte med kudden –fast det kliade i fingrarna). Snarkaren som ständigt sover i sin egen närhet kan också få hörselskador.

Snarkning är ett oljud man kan sätta rekord i och en av våra patienter är faktiskt med i Guiness Rekordbok sedan han under vår utredning presterat 110 decibel. Som att sova bredvid en crossmotorcykel som kör på full gas. Och om ingen har slagit det rekordet leder han än.

Text: Anna Jansson Foto: Lasse O Persson