En del av Hörselskadades Riksförbund

Fakta Nummer 4 • 2019

Semester med hörapparater

Många ska snart ge sig ut på resa. Det kan vara bra att inte bara planera
resvägen, utan även hur man ska ta hand om hörapparaterna.

Var försiktig med att utsätta hörapparater för vatten, särskilt saltvatten.

Tips till resan för hörapparatanvändare

  • Ta med reservmaterial som till exempel vaxfilter, domer, slang, extra batterier och reservhörapparat om du har en. Har du uppladdningsbart så kontrollera om du behöver adapter.
  • Lämna inte hörapparater i solen, de är känsliga för stark värme. Om du använder solkräm så håll den borta från hörapparaterna, de är känsliga för kemikalier.
  • Var försiktig med vatten. Ta av hörapparaterna innan du badar om du inte är säker på att de är vattentåliga. Särskilt saltvatten kan vara skadligt.Se till att hörapparaterna inte kommer i kontakt med sand. Är du på en badstrand och tar av dem så använd en tättslutande burk.
  • Kolla upp vilka regler som gäller för försäkring. Åker du utomlands kan du kolla om din hörapparattillverkare finns representerad på platsen.
  • Det finns öronproppar för flygning om du tycker att tryckutjämningen vid start och landning är obehaglig.
  • Till sist: Res! Låt inte hörselnedsättningen hindra dig. Var inte rädd för att fråga om hjälp och låt folk veta att du använder hörapparat för att inte missa viktig information under resan.

Här följer några tips och erfarenheter när det gäller att resa med hörapparat. Auris har bland annat pratat med kommunikatörer på Hörsellinjen och Annette Antonsson, audionom i Auris panel.
– Det är aldrig fel att tipsa om fuktabsorbenter av olika slag om det blir en varm och svettig sommar, säger Annette Antonsson.
– Och att inte glömma att ta av sig hörapparaterna innan man hoppar i havet.
Hon säger också att om hörapparaten slutar fungera så kan orsaken ofta vara att lufthålen på zink-luftbatterierna har blivit igentäppta med fukt.
– Så börja med att torka av eller byta batterierna om hörapparaten blir tyst.

En kommunikatör på Hörsellinjen påminner om att torkburkar kan vara bra att ha med sig, särskilt när det är varmt.
– Man måste inte heller köpa särskilda torkburkar, det kan gå bra med vilken tättslutande plastburk som helst.

Hon tipsar också om vad man göra för att skynda på processen att få hörapparaten lagad om den går sönder och det inte finns någon hjälp på orten där man befinner sig.
– Jag ringde till hörcentralen hemma och förklarade situationen. Sedan skickade jag hörapparaten till dem rekommenderat och när jag kom hem igen fick jag tillbaka en fungerande hörapparat.

Maria Öjmertz, kanslichef på HRF:s Stockholmsdistrikt har ett minne från när hon var på Dominikanska Republiken för många år sedan.
– Jag vet inte om det är så mycket att tipsa om. Det är oklart om det funkar i allmänhet, men då funkade det för mig.
– Mina batterier blev troligt fuktskadade då samtliga dog helt. Vi rusade runt på apotek och letade efter batterier. Hotellchefen engagerade sig och lyckades hitta batterier i samma storlek, de var dock inte lika tjocka.
– Han testade då att lägga folie emellan två batterier och sen tryckte vi igen luckan, det funkade men de höll bara tre timmar i stöten. Så höll jag på i två veckor. Det blev en del batterier.

Om du lägger ifrån dig hörapparater på stranden eller någon annanstans utomhus, kan det vara en god idé att lägga dem i en ask samt att kontrollera dem noga innan du sätter in dem igen.
En annan hörapparatanvändare berättar.
– Jag skulle bada och la ifrån mig hörapparaterna på en klippa. När jag skulle sätta på dem igen såg jag något svart. Det var ett litet djur som hade krupit in i proppen.

Text: Stefan Andersson Foto: Mostphotos