En del av Hörselskadades Riksförbund

Fakta Nummer 3 • 2022

Så lindrar du lufttrycket

Flygning kan ibland orsaka öronen både smärta och obehag. Här är några tips på hur man kan lindra problemen och vad man ska se upp med.

Örontrumpeten är en anatomisk gång som förbinder mellanörat och nässvalget.

De flesta har någon gång upplevt att det slår lock för öronen eller annat obehag i samband med flygning. Senior professor Helge Rask-Andersen vid Uppsala universitet förklarar varför.
– Problemet är att örat utsätts för en tryckvariation som uppstår framför allt vid start och landning när lufttrycket omkring dig förändras snabbt. Då behöver man tryckutjämna.
Han säger att det oftast fungerar bra automatiskt, trycket regleras genom en anatomisk gång, örontrumpeten, som sitter bakom näsan och förbinder mellanörat med nässvalget och är en tryckregulator för mellanörat.
– Det kan bli bekymmer om man är förkyld så att örontrumpeten sväller igen och blir tilltäppt, eller om örontrumpeten fungerar dåligt av något annat skäl.
– Det är inte bra att flyga när man är förkyld, men om det inte går att undvika är det viktigaste att använda näsdroppar eller nässprej någon halvtimme före start och landning.

När planet lyfter sänks trycket i kabinen medan trycket i mellanörat fortfarande är oförändrat.
– Det orsakar att trumhinnan pressas ut, vilket gör ont och leder till tillfälligt sämre hörsel.
– Men de största besvären uppstår oftast vid landningen när planet går ned från 10 000 meters höjd. Då kan man pröva en så kallad valsalvamanöver för att öka trycket i örat så att det anpassar sig till trycket i omgivningen.
En valsalvamanöver innebär att man håller för näsan samtidigt som man försöker blåsa ut luft genom den, men det bör göras försiktigt.
När planet stiger kan man istället pröva en så kallad toynbeemanöver genom att hålla för näsan och samtidigt svälja.
– Det är bra att hålla sig vaken under start och landning så att man kan aktivera örontrumpeten genom att till exempel svälja, gapa eller tugga tuggummi. Att gäspa kan vara väldigt effektivt. Det finns också särskilda ”flygproppar” som vissa tycker är bra. De har ett filter som gör att tryckförändringen sker långsammare och de kan också ge ett visst bullerskydd, säger Helge Rask-Andersen.
– Om man använder hörapparater med propp bör man ta ut dem innan man tryckutjämnar.

Lindra besvär vid flygning

  • Tryckutjämna försiktigt med valsalva- och/eller toynbeemanövern.
  • Aktivera örontrumpeten genom att svälja, gäspa, tugga tuggummi, dricka.
  • Försök att hålla dig vaken vid start och landning.
  • Använd nässprej om du är förkyld och inte kan undvika att flyga.
  • Kontrollera med läkare innan du flyger efter öronoperation.

Han rekommenderar också att de som nyligen har gjort en öronoperation bör konsultera sin läkare innan de flyger.
– Man ska helst inte flyga förrän tidigast en till två månader efter operation av trumhinnan. Efter en CI-operation kan de flesta flyga inom en till två veckor, om det inte har tillstött några komplikationer.
– Tinnitus kan bli värre under flygning, men det är oftast övergående.

Tänk också på att ta med id-kortet för CI att visa upp vid säkerhetskontrollen. Under flygresan kan också såväl CI-processorer som hörapparater behöva ställas på flygläge.

Text: Stefan Andersson Foto: Mostphotos.com