En del av Hörselskadades Riksförbund

Ledare Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF

Prata om det

Nästan var du än befinner dig möter du hörselskadade. I busskön, på
biblioteket, på jobbet och i föreningslivet. Vi är över 1,5 miljoner människor, i alla åldrar, och vi finns i stort sett överallt, i varje hörn av landet.

Men trots att vi hörselskadade är så många, är vi ganska osynliga. Både vi själva och samhället omkring oss pratar alltför sällan om hörselfrågor. En del försöker till och med dölja eller bagatellisera sin hörselskada. Sliter ont, i det tysta.

Inte undra på att jag ofta möter hörsel­skadade som känner sig väldigt ensamma. Det här måste vi ändra på. Och det kan vi göra – du, jag och hela HRF. Tillsammans.

Att bryta utanförskapet och bidra till ökad delaktighet i samhället är ett av HRF:s viktigaste uppdrag. Men för att det ska vara möjligt behöver vi hjälpas åt med att se till att hörselskadade syns mer. Vi behöver berätta om våra behov, tipsa om vilka möjligheter som finns, skapa gemenskap och engagera oss i att påverka beslutsfattare.

I det arbetet behöver vi din hjälp. Du som läser det här kan enkelt bidra till att göra hörsel­skadade mer synliga, genom att vara öppen med din hörselskada. Prata om det med familjen, vännerna och kollegerna. Du kan skapa ringar på vattnet, så att fler hörselskadade vågar vara öppna om sina behov.

Därför tycker jag att du ska delta i Vad sa-loppet, som pågår just nu. Att bjuda in vänner och bekanta till Vad sa-loppet är ett bra sätt att bryta isen och börja prata om något som berör väldigt, väldigt många.

Samtidigt bidrar du till att Sveriges största folkrörelse för hörselskadade blir ännu starkare, synligare – och mer framgångsrik.

Text: Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF