En del av Hörselskadades Riksförbund

Ledare Ulf Olsson, förbundsordförande HRF

Prata om att söka hjälp!

Den 3 mars var det World Hearing Day. Sveriges Radios P4 Extra intervjuade då Peter Gerhardsson, Sveriges förbundskapten för damlandslaget i fotboll. Han berättade att de första ljuden han hörde när han gick ut från audionommottagningen med sina nya hörapparater var fågelkvitter. Ljud som han inte hade hört på många år, och den upplevelsen gjorde starkt intryck på honom.

Varje gång jag hör klappret av hästhovar så dyker minnena upp.

Starka upplevelser, som vi registrerar med våra olika sinnen, lagras för alltid i hjärnan. Det var 60 år sedan jag sist åkte häst och vagn tillsammans med min morfar på hans gård. Men varje gång jag hör klappret av hästhovar så dyker minnena upp, som om det vore igår.

Det är ett av flera skäl till varför det är så viktigt att skaffa hörapparater när hörseln börjar bli sämre. Vardagens ljud och samtal betyder så mycket. Varför missa dem, om vi inte behöver?

Trots det är det många som inte söker hjälp, även när de får svårt att höra vad som sägs vid till exempel middagsbordet. Istället börjar man dra sig undan och isolerar sig socialt.

Forskning visar att en obehandlad hörselskada ökar risken för att utveckla demens. Att skaffa hörapparater och förbättra sin kommunikation är ett av de mest effektiva sätten att förebygga eller fördröja demenssymptom.

Därför är det så viktigt att vi pratar om detta med våra nära och kära, vänner och bekanta, och uppmanar dem att gå och skaffa sig hörapparater.
Jag gör det så ofta jag kan. Flera har sedan kommit tillbaka och tackat mig för att de återigen kan höra ljud som de hade glömt bort.

Jag hoppas att du vill följa mitt exempel. Det är aldrig för sent att börja.

Text: Ulf Olsson, förbundsordförande HRF