En del av Hörselskadades Riksförbund

Ledare Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF

Nu kavlar vi upp ärmarna

När jag skriver detta är vi i sluttampen av valrörelsen. Det återstår ett par veckor av debatter, utfrågningar och utspel. Och valresultatet, förstås.

Men en sak vet jag redan nu. Valrörelsen 2022 har inte varit öppen för alla.

Var femte väljare har en hörselnedsättning. En stor väljargrupp, i hela landet.

Trots det har det ofta saknats textning, teleslingor och god hörbarhet. Trots det har vi stängts ute från olika valmöten och debatter, i såväl Bankeryd som på landets största nyhetssajt, Aftonbladet.  Samtidigt har det blivit bättre. Det här kan faktiskt ha varit den mest hörselsmarta valrörelsen hittills. Inte minst textas det betydligt mer i sociala medier och större mediekanaler, tack vare HRF.

Ett starkt minne för mig är när Gudrun Schyman klev in i TV4s partiledarutfrågning 2002 och höll upp ett brev från HRF: ”Jag har fått veta att den här sändningen inte är textad”. Hon vägrade gå in i studion tills TV4 lovade texta alla utfrågningar.

Vi har kommit långt sedan dess. I år direkttextade TV4 sin partiledardebatt, utan att vi behövde ta strid för det.

Även lokalt har HRFare drivit på, pratat med politiker, skrivit insändare och uttalat sig i media. Tillsammans har vi värnat hörselskadades rättigheter – och vår demokrati.

Den kraften behövs efter valet. Nu kavlar vi upp ärmarna och tar fajten för hörselvård att lita på, mer textning och ett hållbart, hörselsmart arbetsliv.

Vi behöver bli många, många fler.

Men vi behöver bli många, många fler. Så prata med hörselskadade du känner och förklara att de kan göra skillnad i sitt eget och andras liv genom att bli medlemmar. För ensamma når vi inte långt, men tillsammans kan vi skapa en hörselsmart framtid.

 

Text: Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF