En del av Hörselskadades Riksförbund

Ledare Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF

Mod att stå för det rätta

Mod förknippas ofta med hjältedåd och djärvhet. Men mod handlar väl så ofta om att stå upp för det som är rätt, trots hård motvind. Att inte kompromissa med omistliga värden. Att våga värna det man tror på och vara sig själv trogen. Även om framgången dröjer.  Det tänker jag på i dag, när vi just har fått besked om att det tillträdande styret i Region Stockholm kommer att avveckla Fritt val-systemet inom hörselvården.

En fantastisk seger. En uthållighetsseger. I över tolv år har vi i HRF fört en ojämn kamp för att få bort detta system, både i Stockholm och Skåne. Vi varnade politikerna för konsekvenserna, redan innan Fritt val infördes. Men det blev värre än våra värsta farhågor: vilseledande information, oseriös försäljning och ibland rent lurendrejeri. En hörselvård som i praktiken styrs av två stora hörapparatkoncerner.

Vi har haft starka krafter emot oss, men vi har aldrig gett upp. Vi har stått stadigt som en fyr på vår klippa av kunskap i ett stormigt hav och försvarat hörselskadades rättigheter – med fakta som vapen.

Vi har avslöjar, argumenterat och påverkat

Vi har visat vägen till god hörselvård, även när det har verkat hopplöst. Vi har avslöjat, argumenterat och påverkat. Vi har stöttat tusentals hörselskadade som drabbats. Dag efter dag. År efter år.

HRF-distriktet i Stockholm har visat ett mod som inspirerar. De gick ut i valrörelsen med ett kraftfullt krav på ”hörselvård att lita på”. Och just därför var avveckling av Fritt val ett villkor när makten i Region Stockholm förhandlades.

Så det är lätt att förstå varför ”mod” är ett av HRFs sex kärnvärden. Vi sätter alltid hörselskadades intressen främst. Oavsett vad vi ställs inför. Oavsett hur lång tid det tar.

Text: Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF