En del av Hörselskadades Riksförbund

Forskning Nummer 2 • 2022

Magnetkamera kan ge diagnos vid menière

En ny typ av undersökning med magnetresonanskamera (MR) kan ge möjlighet att ställa säkrare diagnoser vid Menières sjukdom.
Metoden kallas för hydrops-protokoll och den har nu börjat testas vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Tekniken har utvecklats i Japan.

Med särskilda inställningar kan magnetkamera användas för att undersöka innerörat.

Tatjana Tomanovic.

– Genom att använda en speciell inställning på magnetkameran går det att skilja på endolymfan och perifymfan, de vätskor som finns i innerörat, säger Tatjana Tomanovic, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Orsaken till Menières sjukdom anses vara att det uppstår en ansamling av vätska, så kallad hydrops inuti innerörat. När vätsketrycket i örat blir för högt uppstår tinnitus, lockkänsla, hörselnedsättning och yrsel.
Det har tidigare inte funnits något test för att ställa en säker diagnos utan man har utgått från symtomen.

För närvarande håller man på att försöka klassificera hur olika stadier av menière kan se ut på bilderna.
Endolymfan består bara av ett par milliliter vätska och det krävs väldigt specifika inställningar av magnetkameran för att bilderna ska bli tillräckligt tydliga.
Det krävs också att kontrastvätska sprutas in omkring fyra timmar innan undersökningen görs.
– Hittills har vi bara undersökt personer som får yrselattacker ganska tätt, ungefär en gång i veckan.
– Vi har kunnat konstatera att ju mer svullet det är i det område i innerörat där endolymfan finns, desto sämre hörsel har patienten på det örat, säger Tatjana Tomanovic.

Hon hoppas att metoden ska kunna användas för att avgöra hur allvarlig sjukdomen är hos olika patienter och även i forskningsprojekt för att utvärdera olika behandlingar.
– Symtomen varierar mycket hos patienter. En har hörselsymtom, men inte yrsel, och tvärt om. Kanske förekommer hydrops även vid andra symtom. Det är möjligt att vi i framtiden måste revidera vad vi menar med Menières sjukdom.