En del av Hörselskadades Riksförbund

Kultur Nummer 1 • 2022

Leif initiativ får bakintresset att jäsa

Med Facebookgruppen Tunnbrödsnördar skapar döve Leif Höglund en gemenskap som inte ställer krav på hörsel.

Nu har han utnämnts till Årets Tunnbrödsinspiratör.

Bildtext Leif Höglund med bakspaden i säkert grepp. Tunnbröd är hans specialitet.

Leif Höglund är 68 år och bor i Finspång i Östergötland. Bakintresset härstammar från Dalarna där han växte upp.

– När jag gick över åkern för att hämta mjölk hos farmor så fick jag tunnbrödsrulle med smör av henne. Det var så gott!

Leif bakade inte själv förrän han fick familj, fru och fyra söner.

– Jag funderade vad jag skulle göra med potatismoset som alltid blev över. Kom på att jag kunde blanda det med mjöl så som gör i Dalarna, där man har potatis i degen. Jag gräddade dem i gjutjärnsstekpanna och barnen älskade det.

Med tiden började han prova andra recept och skapade även egna – han ville lära sig mer och komma i kontakt med andra som också bakade tunnbröd. En bekant tyckte att Leif skulle prova och skapa en grupp i Facebook.

Tips för nybörjaren

  • Mosa kokt potatis och blanda med rågsikt till en smidig deg.
  • Kavla riktigt tunt. Nagga med gaffel om du inte har kruskavel.
  • Grädda i torr stekpanna på hög värme. Vänd efter cirka 5–15 sekunder. Det går snabbt.

Det blev Tunnbrödsnördar. Gruppen är för alla oavsett grad av hörande och bakerfarenhet. Den blev snabbt populär och har nu över 1 000 medlemmar som med entusiasm och glädje berättar om sina tunnbrödsbak, ställer frågor och ger tips. Allt är på skriven svenska men ibland lägger Leif ut filmer med baktips på teckenspråk och med svensk undertext.

Tunnbrödsakademin noterade det stora intresset som Leif Höglund skapar och beslutade att ge honom priset Årets Tunnbröds­inspiratör 2021.

Leif som jobbar som behandlingsassistent och bakar på sin fritid är glad och stolt för utnämningen. Han är ständigt nyfiken och testar gärna olika mjölsorter och kryddor.

– Med andra kryddor kan man till exempel få fram italienska smaker.

Det är inte bara tunnbröd som gräddas i hans kök, ett och annat surdegsbröd blir det också.

Text: Ulrika Nilsson Foto: Tony Oldenburg