En del av Hörselskadades Riksförbund

Kultur Nummer 4 • 2018

Lär sig låtar med hjälp av noter och vibrationer

En av de mest uppmärksammade i America’s Got Talent 2017 var sångerskan Mandy Harvey som, som hon själv uttrycker det, råkar vara döv.
– Jag vill påverka attityden till personer med funktionsnedsättning.

Mandy Harvey, 30, deltog i maj på Workability International, en konferens för att uppmärksamma rätten till arbete för personer med funktionsnedsättning. Auris träffade sångerskan från America’s Got Talent, AGT.

Mandy har Ehlers–Danlos syndrom, en sjukdom som påverkar kroppens bindväv och ger överrörlighet i lederna.

– Så här, säger hon och böjer handleden i en, för de flesta, omöjlig vinkel.

Sjukdomen gör att hon lätt råkar ut för stukningar och att alla operationer är riskabla. Den kan även påverka hörseln och Mandy har sedan hon var liten haft problem med att höra. Men samtidigt var musik och sång hennes stora intresse och det visade sig att hon har absolut gehör.

– Jag började med körsång när jag var fyra år. Jag kände mig ofta missförstådd, rädd och var ganska tillbakadragen, men musiken gjorde att jag blev mer utåtriktad.

När Mandy Harvey började på gymnasiet valde hon en musikutbildning, men när hon var 18 år hände något med hennes hörsel.

– Den försämrades gradvis under ungefär nio månader. Till slut var jag helt döv. Den sista låt jag lyssnade på innan jag blev helt döv var faktiskt Famous Last Words med Chemical Romance, säger hon.

Hon bestämde sig för att inte ge upp drömmen om att hålla på med musik.

– Jag övade framför en spegel samtidigt som jag höll handen på struphuvudet för att känna vibrationerna. Jag ritade också markeringar på halsen, nästan som att spela piano på mig själv.

Hon har nu också en app på sin smartphone där hon kan se exakt vilken ton olika ljud har. Den använder hon både när hon skriver egna låtar och när hon lär sig nya.

– Det tar mig kanske åtta timmar att lyssna igenom en ny låt. Jag tittar på noterna samtidigt som jag känner vibrationerna från musiken och försöker föreställa mig hur det låter. En fördel är att när jag ”lyssnar” kan den låta olika från gång till gång beroende på hur jag känner mig. För att kunna känna vibrationerna har hon inte skor på sig när hon uppträder.

Mandy hade spelat in tre skivor där hon sjunger jazzklassiker och uppträdde regelbundet på en jazzklubb när hon blev tillfrågad om att göra audition för AGT förra året.

– Först var jag tveksam och kände mig osäker, sedan funderade jag en del och diskuterade med vänner. Till slut bestämde jag mig för att försöka eftersom jag vill påverka attityderna till personer med funktionsnedsättning.

Mandy gör ”ILY-tecknet” (I Love You) på amerikanskt teckenspråk.

 

Mandy imponerade så mycket på ”Mister AGT” själv, Simon Cowell, att han gav henne sin Golden Buzzer, vilket innebär en plats direkt i kvartsfinalernas live­shower. Hennes audition har också setts av många miljoner människor på Youtube.

– Jag blev chockad, det var helt otroligt. Jag hade inga förväntningar alls. Jag hade inte trott att jag skulle gå vidare, ännu mindre att jag skulle komma till finalomgången. (Mandy slutade på fjärde plats av de tio i finalen).

Efter AGT har hennes karriär tagit fart och hon håller på att spela in sin fjärde skiva.

– Den här gången blir det mest mina egna låtar och lite mer pop än jazz. Men jag vill inte begränsa mig till en genre. Jag vill göra olika typer av musik, säger hon.

Text: Stefan Andersson Foto: Stefan Andersson