En del av Hörselskadades Riksförbund

HRF Nummer 4 • 2024

Kritik mot indragen direkttextning i TV4

De som tittar på TV4:s Nyhetsmorgon på vanlig tv får klara sig utan undertext i sommar. Under juli och augusti kommer det populära programmet endast att direkttextas med AI-teknik i TV4 Play. Syftet är att spara pengar.

I sommar kommer Nyhetsmorgon endast direkttextas i TV4 Play, vilket väcker skarp kritik från många håll.

Indragningen har väckt starka reaktioner inom HRF, vars medlemmar i stor utsträckning behöver text på tv. Mattias Lundekvam, generalsekreterare, säger att det visserligen är bra att det finns autotextning i TV4 Play, men att detta inte får försämra tillgängligheten i linjär tv.

– Vad vi kan se står det dessutom i strid med de tillgänglighetskrav som staten ställer på TV4 i sändningstillståndet, påpekar han.

Den slopade direkttextningen får kritik även från pensionärsorganisationer och fackklubben Medietextarna.

Stora delar av befolkningen, inte minst äldre, tar fortfarande del av tv-kanaler i huvudsak via trådbundna nät. Endast hälften av alla i åldern 65-74 år har tittat på streamad tv. I gruppen 75-85 år är andelen bara 38 procent (SCB 2022).

TV4 tror dock inte att tittarna kommer att påverkas särskilt mycket.

– Från och med 1 juli kommer alla som vill följa Nyhetsmorgon direkttextat att kunna göra det på TV4 Play som är tillgängligt och utan kostnad för alla. Vi förlänger samtidigt direkttextningen med en timme så att den startar klockan 06, säger Jannike Croona Broman, Nordic Head of Operations på TV4, till Nyheter24.