En del av Hörselskadades Riksförbund

Ledare Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF

Konsten att hålla ut

Att fortsätta hävda fakta, även när vi har starka krafter emot oss. Att orka hålla fast vid våra principer och målsättningar, även när det kan verka hopplöst.

Vi kan inte ge oss när hörselskadades rättigheter står på spel. Vi måste vara uthålliga.

Ett exempel på det är hörselcheckarna i Stockholms län och Skåne. När det så kallade Fritt val-systemet infördes hävdade politiker att det skulle öka valfriheten för oss hörselskadade. Men det blev precis tvärtom.

I tio års tid har vi i HRF ställt ansvariga politiker inför fakta. Vi har visat hur hörapparatindustrins ekonomiska intressen har gått före patienters behov. ­Avslöjat hur hörselskadade har betalat stora summor för att få hörapparater, utan att få veta att de haft rätt till fria hörapparater inom patientavgiften. Berättat om hur audionomer fått en orimlig arbetssituation, där de blivit mer säljare än vårdgivare.

Vi har hållit ut. Hållit fast vid det som är rätt. Och nu tycks det löna sig: Häromdagen fick jag beskedet att Region Skåne har tillsatt en utredning som ska överväga om systemet med hörselcheckar ska vara kvar.

Det betyder inte att vi är klara. Men jag kan garantera att vi i HRF kommer att arbeta för att det blir en trovärdig utredning. Om så sker är jag fullständigt övertygad om att det inte finns något annat alternativ än att skrota systemet med hörselcheckar.

Hur det än går ska HRF fortsätta hävda alla hörselskadades rätt till trygg hörselvård utifrån behov, inte plånbok. Och det kan jag lova, det står vi fast vid.

Text: Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF