En del av Hörselskadades Riksförbund

Porträtt Nummer 4 • 2021

Kjell riktar blicken mot behövande

– Jag sa ”va” allt oftare och familjen klagade på att jag hade hög volym på tv:n. Det hade varit så i flera år men jag ville inte riktigt erkänna det, berättar skådespelaren Kjell Bergqvist.

För två år sedan skaffade han hörapparater och är helnöjd.

Kjell Bergqvist tycker det är skönt att slippa säga ”va” jämt och ständigt.

Han skulle kunna skylla på att han inte hade tid att gå till audionomen, ständigt uppbokad som han är, men erkänner att det var hans egen motvillighet inför att skaffa hörapparater som gjorde att det dröjde. Kjell Bergqvists hörselnedsättning är liksom för så många andra en följd av ålder – en påminnelse om att det inte går att stoppa tiden.

– Men till slut blev det för tröttsamt med alla ”vad sa du”. Inte bara för mig utan även för omgivningen.

Så han bokade tid på en mottagning i Stockholm.

– Jag fick träffa en audionom och gjorde en hörselundersökning. Vid nästa besök provade vi ut hörapparater och jag fick hjälp att koppla dem till mobilen, sen var jag där en gång till för justering. Det var planerat för återbesök efter ett år men då var det pandemi så jag tyckte det var onödigt. De har fungerat väldigt bra, säger han och vrider på huvudet för att visa att de sitter där bakom öronen.

Han har dem på för det mesta men det händer att de blir liggande på sängbordet när han rusar iväg.

– Då påminner min fru mig direkt, säger han och skrattar.

Man får tänka sig för lite så de inte fastnar i munskydden.

Det har också hänt att han glömt ta av dem när han klivit in i duschen.

– Jag märkte det eftersom det var ett förfärligt oväsen av vattnet. Men de klarade sig som tur var. Man får tänka sig för lite, särskilt med läsglasögon och munskydd. Hörapparaterna fastnar lätt och åker med av. Det var nära jag tappade en på det viset.

Förutom att han hör vad folk säger, slipper ha tv:n så högt uppskruvat och uppfattar olika ljud i sin omgivning bättre så har han stor nytta av att få ljudet från mobil och dator direkt i hörapparaterna. Han reglerar volymen med hjälp av en app och på nätterna sätter han apparaterna på laddning så att de är redo för nästa dags användning. Kjell Bergqvist uppskattar enkelheten, särskilt när han har en hektisk period med inspelningar från morgon till kväll.

I våras hade han en sådan period när han tillbringade veckorna i Göteborg för att spela in nästa säsong av Bäckström, en tv-serie baserad på Leif GW Perssons böcker om kriminalkommissarie Evert Bäckström.

Kjell Bergqvist
Ålder: 68.
Bor: Lägenhet i Hammarby sjöstad i Stockholm. På vintrarna hus i Thailand.
Familj: Fru Karin Bergqvist, tre vuxna döttrar, en 12-årig son, tre barnbarn.
Yrke: Skådespelare.
Fritid: Resor, välgörenhetsarbete, titta på fotboll, umgås med familjen.
Aktuell: Ny säsong av tv-serien Mäklarna visas i höst i Kanal 5. Ny säsong av kriminal-serien Bäckström på TV4 och C More i vinter.
Boken: Kjelle Berka från Högdalen finns på bibliotek. Finns även som ljudbok.

De intensiva inspelningarna skulle kunna ta hårt på vem som helst, men Kjell Bergqvist har rutin och vet hur han ska klara dem. Han är disciplinerad och ser till att sova ordentligt varje natt.

– Jag går in i en arbetsbubbla, jobbar, pluggar text och sover. Stänger ute allt annat. Det gör att jag orkar.

När kameran rullar har han inte hörapparaterna på.

– Dels för att Bäckström inte har hörapparater, dels för att det finns en risk att apparaterna ska störa ljudet vid inspelningen. Det får absolut inte ske så ljudteknikerna tar det säkra före det osäkra och jag vet ju ändå vad alla ska säga eftersom jag kan dialogen.

När kamerorna slocknar tar han på hörapparaterna igen och de är oumbärliga på möten och genomgångar.

Efter arbetet kommer ledighet. Kjell Bergqvist har i hela sitt liv passat på att resa så fort tillfälle getts. På resorna vill han utforska människornas vardag. Han undviker turiststråken och beger sig in på bakgator och i bostadsområden. Ofta ser han fattigdom och utsatthet som berör honom starkt. Detta har lett till ett omfattande engagemang för att hjälpa människor i framför allt Asien till ett bättre liv. Han har gett stöd både till välgörenhetsorganisationer som Ecpat och direkt till människor som han träffat under resorna. När han och hans fru köpte hus i Thailand växte engagemanget ytterligare.

– Vi såg att det fanns stora behov, diskuterade vad vi kunde göra och bestämde oss för att starta en simskola i vår egen pool.

De hade nämligen fått veta att det dör sju barn om dagen i Thailand på grund av drunkning.

– Inte så ofta i havet, havet har de respekt för, utan i floder, dammar och små vattendrag där de leker. Simskolor finns inte för fattiga så därför startade vi en för att rädda liv.

Kjell Bergqvist startade simskolan i sin privata pool men den blev snabbt för liten. Bild: Privat

Han tog kontakt med en tidigare elitsimmare i Thailand som sades vara särskilt skicklig på att lära barn simma. Denne man, mister Storm som han kallas, är nu huvudansvarig för simundervisningen.

– Han är som en trollkarl. Jag har sett honom lära barn simma på ett par timmar. Hans energi är enorm, han stormar fram och det är därför han kallas mister Storm. Antagligen har han adhd. Han lär barn simma och det är också han som utbildar våra andra simlärare.

Kjell Bergqvist berättar om en liten flicka som kom till simskolan, hon vägrade gå i vattnet men mister Storm lyckades i alla fall få henne sitta på bassängkanten.

– Efter två timmar flöt hon runt med hjälp av en petflaska som hon höll på magen. Steg för steg fick Storm henne att bli tryggare i vattnet. Idag är den här flickan anställd som simlärare.

Den egna poolen blev snabbt för liten för alla barn som behövde lära sig simma.

– Genom Storms kontakter kunde vi köpa en flyttbar simbassäng från Kina, komplett med reningsaggregat och allt, och den har använts så mycket börjar bli utsliten. Men nu har vi byggt en riktig bassäng i ett område där det finns 40 skolor. Den är klar men vi har inte besökt den själva ännu eftersom vi inte har kunnat resa.

Mr Storm med elever i den nya bassängen. Foto: Privat

För att finansiera poolbygge, simskola och annan hjälpverksamhet runt om i världen startades Familjen Bergqvists insamlingsstiftelse. Bidragen kommer från olika håll, privatpersoner och företag. En hamburgerkedja sålde en hamburgare som kallades Kjell Burgerqvist och som genererade cirka 33 000 kronor till stiftelsen.

– Jag skulle inte upplåta mitt namn åt en hamburgare om det inte var för ett gott syfte, säger han.

I fjol ordnades en välgörenhetskonsert i Vadstena med artister som Tommy Körberg och Helen Sjöholm som uppträdde på dagen och Martin Stenmark och Molly Sandén på kvällen. Konserten drog in drygt 800 000 kronor, varav hälften gick till Barndiabetesfonden och hälften till Familjen Bergqvists insamlingsstiftelse.

– De pengarna kan man göra enormt mycket för i Thailand.

Vi köpte 20 hörapparater och tog med dit.

Hjälpinsatserna har inte bara handlat om simundervisning. Mediciner, rullstolar och vård är annat som stiftelsen hjälper till med. Även leksaker, mat och kläder.

Och hörapparater.

– Vi fick tips om en skola för döva där det fanns barn med olika grad av hörselnedsättning. De hade inga hörhjälpmedel alls, det har de inte råd med. Så vi köpte 20 hörapparater och tog med dit. Jag var med när de ställdes in och såg barnens reaktion när de hörde ljud. De blev så glada och förvånade. Lärarna var tacksamma eftersom de får möjlighet att utveckla barnens talförmåga vid sidan av teckenspråk som alla på skolan kan. Det kommer förstås att vara mycket arbete för dem men de får fler möjligheter och bättre chanser att få utbildning och jobb. Skolan bjöd oss på en dansföreställning som tack och den var fantastisk. För oss var det svårt att förstå hur man kan bli så duktig på dans utan att höra musiken.

En thailändsk elev som har fått hörapparater tack vare familjen Bergqvists stiftelse.
Foto: Privat

Han berättar att fattiga föräldrar i Asien ofta lämnar bort eller överger barn med funktionsnedsättning.

– Man pratar inte om funktionsnedsättningar, vill inte kännas vid dem och det finns ingen hjälp att få från samhället.

Förra vintern satte pandemin stopp för resan till Thailand, men nu hoppas Kjell Bergqvist att det snart ska vara möjligt att åka. Han gungar stillsamt hängmattan hemma i Stockholm och tänker på allt han ska göra när han kommer dit.

– Verksamheten har gått på sparlåga, personalen får lön men det har varit färre simgrupper och inte så många andra insatser heller. Vi är redo att sätta igång när det går, berättar han.

Avkoppling hemma.

Under resestoppet har stiftelsen i stället utfört hjälpinsatser i Sverige, till stöd för människor som haft det extra tufft  på grund av pandemin.

Under de snart 50 år som Kjell Bergqvist varit skådespelare har han skapat sig en unik ställning, få kan visa upp en så lång lista med teater- och filmroller. En av fördelarna med hans kändisskap är att han får möjlighet att hjälpa utsatta människor. Välgörenhetsarbetet lyfts fram de flesta intervjuer, så även denna.

Stiftelsen
Webb: bergqvistsstiftelse.se.
Facebook: Sök på ”Familjen Bergqvist Insamlingsstiftelse”.

Och när han ser vilka positiva effekter hans engagemang har blir han riktigt lycklig.

– Ett tillfälle som värmde mitt hjärta extra var när jag såg att min dotter Natalie på eget initiativ ställde sig på Stockholms Central och bredde mackor åt nyanlända under flyktingkrisen 2015. Jag blev så stolt för att hon så självklart hjälper andra.

Text: Ulrika Nilsson Foto: Peter Knutson