En del av Hörselskadades Riksförbund

Krönika Nummer 4 • 2020

Jag kunde visst!

– Det där kommer du inte att klara! Du kommer inte att höra alla instrument! Du borde nog tänka lite till på detta!

Ja, så kunde en del av dom välmenande meningar låta som jag fick höra när jag för 30 år sedan bestämde mig för att satsa på musik.

Välmenande ord, men för mig, som då var en tonåring, lät det mer som ”Du kan ingenting”.

Men det blev bland annat fem år inom Wallmans Nöjen både i Stockholm, Malmö och Köpenhamn. Jag blev företagare/frilansare. Det blev 10 år som sångare i dansbandet Wizex och mycket, mycket mer där omkring.

Jag kunde visst! Jag fick bevisa för dem att jag kunde.

Många gånger har jag fått frågan hur jag klarar av det?

Det är lite roligt att då kunna svara att sången och musiken (för mig) är den lätta biten. Jag tycker det är sju resor svårare att stå i en grupp och prata, stor som liten. Där är jag superimponerad av dem som klarar av det.

Men lite så är det ju med en hörselskada. Av tio hörselskadade i ett rum är tio olika.

Vi hörselskadade har inte samma väg som en ”normalhörande”. Men vad är normalt?

Det viktiga att komma ihåg är vi har minst lika stora möjligheter att lyckas med vad vi tar oss för som alla andra. Resultatet/målet ser likadant ut, men vägen dit är olika.

Thomas Lindberg har uppträtt på HRF:s fyra senaste kongress-fester. Första gången, 2004, överraskade han som Elvis.

Under min tid inom Wallmans nöjen, där jag jobbade som artist/sångare och servitör var hörseln en stor del av jobbet. Det gällde att kunna höra vad gästerna beställde i detta larm av ljud. 350 pers kan låta rätt bra. 🙂

Att jag är bra på att avläsa underlättade för mig i den miljön och det är något som hjälper mig varje dag.

Även idag när jag är ute på olika tillställningar och sjunger så är det så lugnt och skönt när musiken startar. Sen blir det bullrigt och jobbigt när den slutar. Det som kunde vara ett problem var till exempel att höra vilken låt bandet sa att vi skulle spela. Men så startade musiken och jag var ”hemma” igen.

Något som har hjälpt mig och som fortfarande gör är min fru (Marina) som hjälper mig många gånger.

Om jag till exempel har ett läkarbesök så är hon ofta med mig som mina ”extra” öron. På samma sätt gjorde min mor för mig genom min uppväxt.

Marina jobbar inom Svenska Service och Signalhundsförbundet där de utbildar hund-ägare med funktionsnedsättning att träna sin hund till certifierad assistanshund, vilket har gjort att jag funnit vägar att få extra hjälp att ”höra” i min vardag av min hund – irländska vattenspanieln Elsa.

Än idag fyller jag mina dagar med musik både privat och yrkesmässigt. Jag jobbar som musiklärare, röstcoach, föreläser om min hörselskada i kombination med mitt yrkesval, skapar och sjunger på konserter och andra evenemang. Eller så sitter jag bara i studion och spelar piano och sjunger.

Musik ska byggas utav glädje – livet likaså!

Text: Thomas Lindberg