En del av Hörselskadades Riksförbund

Fråga & svar Nummer 3 • 2021

"Jag hörde lite bättre på ön"

Årets Robinson i TV4 utspelades för första gången i Sverige. Deltagarna kämpade i regn, kyla och isande vindar i Haparandas skärgård. För Annica Lundgren Frisk var det dessutom en hörselutmaning.

Annica Lundgren Frisk står pall för tuffa utmaningar.

Hur klarade hörapparaterna strapatserna i Robinson?

– Förvånansvärt bra, men jag var väldigt noga med dem och hade pannband över nästan hela tiden. Jag var också noga med att göra rent dem så gott det gick. Vid ett tillfälle gick delen som går in i örat sönder, men då fick jag tillåtelse att få reservdelar ditskickat.

Annica Lundgren Frisk
Ålder: 55.
Ort: Stenkullen i Lerums kommun utanför Göteborg.
Familj: Gift, tre barn, tre bonusbarn, ett fosterbarn och två barnbarn. Tre katter.
Arbete: Tullverket.
Fritid: Träning, crossfit – både tränar och tävlar, vandra i naturen, läsa romaner och umgås med familj och vänner. Håller på med en löparutmaning, runstreak, där man springer minst en mile, cirka 1,6 kilometer, varje dag och hade den 19 april sprungit 170 dagar i sträck.
Aktuell: Deltar i årets Robinson på TV4. Finalen sänds 30 maj.

Hur hör du? Hur länge har du använt hörapparater?

– Jag har en medfödd hörselnedsättning som är genetisk, min mamma, morbror och morfar hade samma. Jag klarade mig utan hörapparater fram till 40-årsåldern, jag kompletterade med att läsa på läpparna. Det gör jag fortfarande vilket är svårare numera med alla munskydd.

– Jag hör ändå en hel del även utan hörapparater. I Robinson fanns dessutom inga störande ljud, som trafik, musik och liknande. Det gjorde att jag hörde lite bättre på ön än i det vanliga livet.

Vad var det som fick dig att söka till Robinson?

– Jag ville ha en riktig ”håll-käften-utmaning” och göra något utanför min bekvämlighetszon, och det fick jag verkligen. Jag är en person som aldrig vill sluta utvecklas och våga testa nya saker. Att vara med i Robinson kändes modigt och utvecklande.

När kunde det vara svårt att höra?

– Till exempel när vi hade vattentävlingar och jag inte kunde ha på mig hörapparaterna. Men eftersom alla visste att jag hörde dåligt så hjälpte de till, både de tävlande och alla i produktionen, så det blev inget stort problem.

– Jag fick jättemycket hjälp och förståelse från alla.

Du valde pincett som personlig sak. Med facit i hand, var det rätt val?

– Pincett var bra, men det var inte mitt första, andra eller ens tredjeval egentligen. Men det jag ville ha fick man inte välja eftersom det ingick i tävlingar. Om jag kunnat välja helt fritt hade jag tagit tändstål, yxa, presenning eller fiskespö.

Vad gör du när du inte tävlar i Robinson?

– Då arbetar jag på Tullverket – det har jag gjort i 35 år. Under dessa år har jag haft en massa olika arbetsuppgifter, till exempel har jag arbetat vid gränsen i uniform, varit chef, arbetat med rekrytering med mera. Just nu är jag utbildningskoordinator nationellt och samordnar olika utbildningar inom Tullverket.

Ni har väldigt ont om mat på ön. Vad var det första du åt när du kom tillbaka till fastlandet?

– En meny på Max (hamburgerrestaurang, red anm.). Det första jag åt när jag kom hem var grillat kött och sallad.

Vad är den viktigaste lärdomen du tar med dig av äventyret?

– Att det viktiga i livet är de personer som du älskar och som älskar dig, allt annan klarar du dig lika bra utan och saknar inte ens.

Fotnot: Finalen sänds efter Auris pressläggning. Följ hur det går för Annica på TV4 eller TV4Play.

Text: Ulrika Nilsson Foto: Linus Nilsson/TV4