En del av Hörselskadades Riksförbund

HRF Nummer 3 • 2022

Luleå årets källa till inspiration

Vid förbundsmötet i maj utsågs HRF Luleå till Årets HRF-inspiratörer 2022. Utmärkelsen får föreningen för sin satsning på ung tillväxt och att odla hörselsmart gemenskap över generationsgränserna. Priset är på 10 000 kronor och utdelades för fjärde gången.

Förbundsordförande Mattias Lundekvam, Nina Walloschke (HRF Luleå) och Ritva Tamminen (HRF Norrbotten).

Förbundsstyrelsens motivering

  • HRF Luleå visar vägen till ett HRF för alla. Ett HRF där hörselskadade i alla åldrar kan känna sig välkomna och uppskattade.
    Genom att odla gemenskap över generationsgränserna lyckas föreningen få alla blommor att blomma, såväl unga som årsrika.
    Här kan studerande, yrkesverksamma och pensionärer hämta hörselsmart näring och växa sig starka. Tillsammans.
    HRF Luleå har planterat ung energi i sin trädgård av kunskap och livserfarenhet, och nu spirar idéer, kreativ nyfikenhet och genuin medlemsglädje. Här är ”Tillsammans växer vi” inte bara ord – det är verklighet.
  • Tidigare pristagare är HRF Mellerud (2019), HRF Lund (2020), HRF Enköping (2021).

Nina Walloschke, 33, är nyvald ordförande för HRF Luleå.

Vad tänkte du när ni fick utmärkelsen?
– Jag fick ett sms av förbundsordförande Mattias Lundekvam som löd ungefär ”Nina, jag skulle vilja prata med dig om en sak som rör HRF”. Min norrbottniskt lugna puls gick upp i 250, jag tänkte inte alls att det skulle gälla inspirationspriset. Jag blev orolig att vi hade fått klagomål, haha!
– Självklart blev jag som ordförande väldigt hedrad, glad och stolt över att vår relativt lilla Luleåförening uppmärksammas och uppmuntras i och med inspirationspriset! Det känns helt fantastiskt!

Hur kände du inför att ta över som ordförande? Vad fick dig att engagera dig?
– Min hörselresa startade för ganska precis fyra år sedan. Jag är barndomshörselskadad, men det var först för fyra år sedan som jag aktivt började använda hörapparater och engagera mig intressepolitiskt. Tack vare HRF:s teatergrupp Teater Hipp Happ och tack vare alla vänner jag fått genom UH och HRF har jag stärkts i min identitet som hörselskadad.
– När frågan kom om att ta över som ordförande tvekade jag inte länge, det kändes som ett nytt steg och att få chansen att engagera mig än mer. Jag är otroligt tacksam över Luleåföreningens varma mottagande och överlämnande samt all den stöttning och gemenskap som finns i tidigare och nuvarande styrelse. Det är fint att de vågar och vill bereda plats för oss yngre och oprövade.

Vad planerar ni för aktiviteter framöver?

– Priset ger oss nya möjligheter att vara ute och synas, och nå ännu fler hörselskadade. Med lite extra pengar blir det lättare att ordna aktiviteter och vara med på event. Att synas och göra det lättare för hörselskadade att hitta oss, helt enkelt.

Höstens aktiviteter är under planering. Vi planerar bland annat för: TSS-kurs, Må bra-helg på Spa och med hörselsmarta aktiviteter som skrivtolkad yoga etc.
och träff för yrkesverksamma, så kallade In Betweeners

-Sedan ska vi också försöka hitta bästa platsen att hänga upp den fina tavlan med utmärkelsen och motiveringen på, haha!
Den ska synas! Det är hela föreningens och alla medlemmars pris! Och så ska vi försöka slå Piteå- och Kalixföreningen i antalet medlemmar. Men det är hemligt.

Vad är nyckeln till att engagera medlemmar i alla åldrar?

– Jag tror att man ofta kan fastna i svårigheten och att man lätt delar upp medlemmar i antingen yngre eller äldre. I verkligheten behöver vi varandra.
– Vi hörselskadade har mycket att lära av varandra. Det handlar inte om att satsa på yngre eller äldre medlemmar. Det är inte antingen eller. Vi behöver varandra, hörselskadade i olika åldrar, för att få perspektiv på livet och tillvaron som hörselskadade.

– Genom att erbjuda mentorer tror jag att vi kan vinna mycket. Jag minns att jag som barndomshörselskadad ofta saknade någon mer erfaren att få utbyta tankar med. Ibland kan jag uppleva att äldre och erfarna medlemmar inte riktigt värdesätter sin egen rika kunskap. Det är bra att sträva upp mot trädkronan, men vi får inte glömma bort rötterna som bär upp!

Nina Walloschke, ordförande HRF Luleå, och Ritva Tamminen, ordförande HRF Norrbotten, under en paus vid HRF:s 101-årsfirande.

Ritva Tamminen är ordförande för HRF Norrbotten och tidigare ordförande för HRF Luleå.

Gjorde ni något särskilt för att hitta nya till styrelsen?

– Nej, det var gemensamma krafter i styrelsen och valberedningen.

Vad är viktigast att tänka på vid överlämning?

– Jag tror att det är väldigt viktigt med en bra överlämning för att kunna locka nya till styrelsen. Föreningsorganisation är inte så självklart idag och då kan saknaden av den kunskapen sätta käppar i hjulet. Viktigt att informera om organisationen och den roll man har i styrelsen. Samt att finnas till hands när det uppstår frågor.
– För nyckelrollerna som ordförande, kassör och sekreterare är det ju en hel del man behöver ha kunskap om. En lathund över uppgifterna skulle kanske inte vara helt fel att förbundet ordnade!?

Har du tips till andra föreningar hur de kan föryngra sina styrelser?

– Engagera så många som möjligt i valberedningens arbete, hitta dem som är intresserade att prova på. Samt våga lämna över, lita på dem som vill engagera sig mer. Och erbjud mentorskap.

– Det är viktigt att utöver styrelsearbetet se till att ha roligt tillsammans. Att få åka iväg på Förbundsaktiviteter och träffa andra från andra föreningar i landet och utbyta tankar och idéer ger också energi.

Text: Stefan Andersson