En del av Hörselskadades Riksförbund

Kultur Nummer 4 • 2023

Igor imponerade på juryn i brittiskt matlagningstävling

Hörselskadade Igor Sapega, 33, från Varberg visar kreativitet och nerver av stål i kocktävlingen Five star chef som sänds på Netflix.

Igor Sapega är för närvarande baserad i London där han lagar mat på svenska ambassadörens bjudningar.

I förra nyhetsbrevet kunde ni läsa om Igor Sapega som tillsammans med sex andra kockar tävlade om att få driva den lyxiga restaurangen Palm Court i London i programmet Fiva star chef, i brittiska i Channel 4.

Hur gick det då? Igor Sapega serverade nordiskinspirerade rätter som väckte den skoningslösa juryns beundran. Förutom att laga mat berättade Igor om sin bakgrund, hur han som barn blev hörselskadad på grund av behandling med stark antibiotika mot lunginflammation och hur hans mamma flyttade med honom från Ryssland till Sverige för att han skulle få hörselhabilitering och bra skolgång. Han berättade också om hur han fått kämpa för att få jobb och att arbetsgivare varit tveksamma till hans kompetens på grund av hörselskadan. Med hårt arbete lyckades han etablera sig och bli ett namn i restaurangvärlden, först i Stockholm och sedan även i London.

En liten miss gjorde att Igor slogs ut ur Five star chef, men han är nöjd med sin prestation och berättar att programmet skapat kontakter och öppnat nya möjligheter. Han arbetar för närvarande som kock åt Sveriges ambassadör i Storbritannien och bor med sin familj, hustrun som är också hörselskadad samt två små barn, på det svenska residenset i centrala London. Parallellt med det marknadsför han ett eget knivmärke och har en kokbok på gång. Målsättningen är en egen restaurang.

Serien finns på Netflix.

Text: Ulrika Nilsson Foto: Elsa Öhlén