En del av Hörselskadades Riksförbund

Fråga & svar Nummer 1 • 2021

"I UH känner jag mig hemma"

Johanna Forsberg, 26, läkarstuderande, är ny ordförande för Unga Hörselskadade, UH. Hon vill inspirera andra att studera vidare och att våga stå upp för sina rättigheter.

Johanna Forsberg, ny ordförande för UH, önskar att hon kunde trolla.

Vad är det bästa du vet med UH?

– Gemenskapen! Det är ett av få sammanhang där man verkligen känner sig förstådd. Att delta i UH-aktiviteter är som att komma hem, jag kan äntligen slappna av i ett socialt sammanhang.

Vem är du och hur hör du?

– Jag är en 26-årig läkarstudent som gärna har näsan i böcker. Jag har en medfödd ensidig hörselskada och använder hörapparat på det örat.

Johanna Forsberg
Kallas: Jonna. Ålder: 26 år. Ort: Stockholm. Gör: Ordförande för Unga Hörselskadade och läkarstudent på Karolinska institutet.  Familj: Sambo, mamma, pappa, tre syskon och fyra syskonbarn. Hobby: Läsa böcker, Harry Potter, loppis/renovera möbler och ta hand om mina växter. Okänd talang: Kan lite beatboxing. (Beatbox=Att med rösten härma ett beat eller trumma för att skapa låtar.)

Varför – och när – blev du medlem?

– Det var när jag studerade teckenspråk på Stockholms universitet 2015/2016. Jag hade en fantastisk lärare som jag kunde diskutera de svårigheter jag upplevt under min uppväxt i en hörande miljö. Hon var själv döv och tipsade mig om UH.

Vad har det betytt för dig?

– UH har hjälpt mig att växa och känna mig trygg i mig själv och min hörselskada. Vännerna i UH ger mig stöd och energi att orka kämpa vidare för tillgänglighet på min utbildning.

Vad är din ambition som ordförande? Något särskilt du vill genomföra?

– En av mina hjärtefrågor är studier, att få rätt hjälpmedel och stöd i både grundskola, gymnasium och eftergymnasial utbildning. Idag är det många som börjar studera på eftergymnasial nivå och som sedan hoppar av på grund av brist på stöd eller möjligheter att hänga med.

– Min dröm är att inspirera andra till att studera vidare och att ge dem kunskap och verktyg så att de kan ställa krav på tillgänglighet.

Vad är den viktigaste frågan för UH den närmaste tiden?

– Tillgänglighet i media. Media ska vara till för alla och man ska inte lämnas utanför vare sig traditionella medier eller sociala medier på grund av sin hörsel.

– Sen är tvåspråkighet alltid en fråga som står högt på dagordningen.

Vad gör du vid sidan av föreningslivet?

– Jag studerar till läkare på Karolinska institutet och har precis börjat femte terminen, det är elva terminen totalt. Jag har även jobbat extra som undersköterska med barn med multifunktionsnedsättningar.

Du är Harry Potter-fan. Kan du berätta lite om det?

– Jag har alla läst böckerna och sett filmerna flera gånger. Jag har även gjort resor med Harry Potter-tema, både till London, där vi såg teaterföreställningen, och till Skottland, där många av filmscenerna är inspelade. Det är häftigt med den magiska världen, önskar att jag kunde trolla, de vore ju coolt.

Finns det situationer då du tycker att hörselskadan begränsar dig?

– Absolut i skolsammanhang, det kan kännas ensamt och som att jag ibland upplevs som jobbig när jag ber om upprepningar eller anpassningar.

– Studierna är tuffa, och speciellt nu med distansundervisning och munskydd.

Förutom att gå med i UH, vad är ditt viktigaste råd till hörselskadade ungdomar?

– Lär känna andra hörselskadade. Om det inte finns några på din skola eller där du bor så kan du hitta vänner till exempel i grupper på Facebook eller likande. UH har bland annat startat diskussionsgrupper och en discordchatt (app för text- och röstchatt, reds. anm).

– Kom ihåg att ensam är inte stark!

Läs mer: www.uh.se, Facebook och Instagram @ungahorselskadade.

Text: Ulrika Nilsson Foto: Unga Hörselskadade