En del av Hörselskadades Riksförbund

Kultur Nummer 2 • 2022

Humor på teckenspråk blir tufft för Marika

Går det att på åtta veckor att lära sig teckenspråk och ge en standupföreställning som går hem hos en döv publik? Komikern Marika Carlsson antar utmaningen.

Standupkomikern Marika Carlsson vill göra sin show tillgänglig för teckenspråkiga.

Tolkade föreställningar

Marika Carlsson turnerar i höst med showen Smalast när man dör vinner. Föreställningarna i Göteborg och Malmö är teckenspråkstolkade. Se datum på marikacarlsson.com

Marika Carlsson har stått på scen i över 20 år, fått pris som Årets kvinnliga komiker, sommarpratat, lett galor, varit programledare och var nyligen en av gästerna i Stjärnorna på slottet. Men när hon skulle göra en standupshow för en döv publik bröt hon ihop av nervositet.

Marika Carlsson är nyfiken döv heter serien som finns på SVT Play. I den kan man följa den kända standupkomikerns besök i dövvärlden.Hennes ledstjärnor blir teckenspråksartisten Tommy Aldergrim, känd för sina gestaltningar av melodifestivallåtar, Florian Tirnovan, Sveriges enda döva standupkomiker samt multikonstnärerna Amina och Jamila Ouahid.

I serien besöker Marika Carlsson även en familj med hörande och döva samt futsalspelaren Fatima Tebibel som fått proffskontrakt med ett spanskt lag. Hur löser de olika situationer och vilka fördomar stöter de på, hur är det att ha tolk, vad är Coda? (Child Of Deaf Adult) Marika får en inblick i en kultur och ett språk som är helt annorlunda mot vad hon tidigare mött.

När det är dags för ”examen”, alltså showen på Norra Brunn inför en döv publik, är hon mer nervös än hon någonsin varit inför ett uppträdande. I seriens sista avsnitt avslöjas om hon klarar utmaningen.
Extramaterialet visar mer från föreställningen och även en reflektion av Marika Carlsson där hon bland annat svarar på frågan om hon skulle göra om det.

Text: Ulrika Nilsson Foto: SVT