En del av Hörselskadades Riksförbund

Ledare Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF

Hörselsmarta lösningar

När jag sitter och skriver detta har det gått lite mer än en månad sedan hela vårt sätt att umgås ändrades. Från en dag till en annan skulle vi praktisera social distansering, stanna hemma och undvika folksamlingar.
För egen del har det inneburit en helt förändrad vardag. Från att varit på resande fot så gott som varje vecka och tagit mig från det ena mötet till det andra, ofta med en språngmarsch och en snabb måltid däremellan, har det istället blivit arbete hemma framför datorn.

Mejl kan aldrig ersätta det vardagliga mötet

För mig som älskar social samvaro har det inte varit helt enkelt att ställa om, måste jag erkänna. Jag saknar samtalet vid kaffeapparaten eller att umgås med människor på stan. Samtal över telefon, mejl eller video kan aldrig ersätta det vardagliga mötet mellan människor.
Det uppstår också utmaningar som jag vet att jag delar med många. Att jobba på distans är inte alltid så hörselsmart som man skulle vilja. Många gånger händer det att man ställs inför digitala lösningar som inte är särskilt anpassade för oss hörselskadade.

Jag vet att många hörselskadade har det tufft nu. På gymnasiet, universitetet eller på arbetsplatsen där det inte är självklart att tänka på hörselskadades behov när man ställer om till att arbeta på distans. För att inte tala om alla som sitter ensamma hemma eller bor på ett äldreboende och inte får möta sina anhöriga.
Men jag måste säga att jag trots allt är överraskad över alla smarta lösningar som finns. Hörhjälpmedel för telefonen och datorn till exempel, möjligheten till videosamtal som underlättar avläsning. Och för egen del är skrivtolkning verkligen ett stort lyft.
Det finns mängder av hörselsmarta lösningar. Är du osäker, kontakta gärna Hörsellinjen så hjälper de dig. Tillsammans hjälps vi åt att tänka hörselsmart!

Text: Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF