En del av Hörselskadades Riksförbund

Porträtt Nummer 2 • 2023

Hon tog ledningen över sin tinnitus

Ann-Charlotte Karlsson skrev om sin hörselnedsättning på nätverket Linkedin och det stora gensvaret överraskade henne.
– Vi borde prata mer om funktionsnedsättningar i arbetslivet, säger hon.

Tinnitusrehabiliteringen har gett Lotta Karlsson många insikter om sitt och andras beteende.

Det var efter en avklarad universitetskurs i arbetslivets juridik i fjol som Ann-Charlotte, oftast kallad Lotta, lade ut inlägget tillsammans med en bild på diplomet på Linkedin. Hon berättade att hon sedan många år har tinnitus och hörselnedsättning och att en hörapparat hjälper henne.

– Jag skrev inlägget för att jag var så stolt att ha klarat utbildningen trots mina funktionsnedsättningar och för att inspirera andra att våga satsa på kompetensutveckling. Det finns stöd men man måste vara öppen med vad man behöver. Inlägget har nått över 10 000 personer – det är otroligt! Om jag kan bidra till att minska förutfattade meningar om funktionsnedsättningar så är jag glad.

Lotta är privatrådgivare på Sparbanken Skåne i Lund. Hon är 55 år och har arbetat på bank hela yrkeslivet, började som praktikant under gymnasiet och fick därefter vikariat och så småningom fast jobb i kassa. Hon gick vidare till att bli privatrådgivare och kombinerar det med fackligt uppdrag, sedan 2012 sitter hon i Finansförbundets förbundsstyrelse. Det fackliga arbetet upptar cirka en tredjedel av hennes arbetstid, resten är rådgivning.

Ann-Charlotte Karlsson

Kallas: Lotta.
Ålder: 55.
Ort: Dalby, cirka 12 km öster om Lund.
Familj:  Sambo och son 27 år.
Arbete: Privatrådgivare Sparbanken Skåne, ledamot i Finansförbundets förbundsstyrelse.
Fritid: Motion i olika former, på gym och ute i naturen. Golf.

Auris träffar henne en morgon i centrala Stockholm. Hon har åkt upp från Skåne för ett heldagsmöte med förbundsstyrelsen och ett 60 tal förtroendevalda från hela landet. Dagen är planerad i detalj och de nästkommande dagarna likaså, då blir det konferens en bit utanför stan. Schemat är fullmatat. Lotta är glad och förväntansfull, hon ser fram emot att träffa kollegerna från de andra bankerna och diskutera frågor som hon brinner för.

– Uppdraget är meningsfullt och leder till konkreta resultat, säger hon.

Lotta Karlssons arbetsdagar innehåller möten av olika slag, små och stora. Hon måste alltid tänka på att placera sig rätt för att höra och hon är också öppen med sina behov.

Under de snart 40 år som hon varit bankanställd har branschen genomgått enorma förändringar. När hon började fanns inte ens datorer på kontoren. Samtidigt som alla förändringar genomförs ska personalen utföra sina arbetsuppgifter och må bra. Det kan vara svårt ibland, särskilt om man har en funktionsnedsättning. Mitt i en turbulent omorganisation av banken 2014 fick Lotta svår tinnitus. Det konstanta bruset i örat plågade henne och hon hade svårt att höra vad folk sa.

– Jag hade upplevt tinnitus en gång tidigare. Det var efter en fest på Svaneholms slott 2009, där ett band spelade med hög volym och ljudet studsade mot stenväggarna. Plötsligt knäppte det till i mitt högeröra. Dagarna efter var det som att jag befann mig i en bubbla och det brusade kraftigt i örat. Läkaren sa att jag hade drabbats av en plötslig hörselnedsättning, efter ett antal hörselkontroller och med tiden lugnade det ner sig.

Plötsligt knäppte det till i mitt högeröra

I den stressiga arbetssituationen 2014 kom tinnitusen tillbaka. Även denna gång på höger öra.

– Den här gången gick den inte över, den minskade inte ens utan var lika stark hela tiden. Då blev jag rädd. Skulle jag få leva med detta oljud resten av livet?

En rad undersökningar gjordes för att utesluta sjukdom.

– Det kom då fram att jag har en hörselnedsättning på höger öra. Den gör att de ljusa tonerna blir gröt, vissa stavelser försvinner och jag måste anstränga mig för att höra. Det blir också en obalans eftersom jag hör bra på andra örat.

Lotta hade svårt att acceptera beskedet om hörselnedsättningen, men hon fick en förklaring till en del saker som förbryllat henne själv och omgivningen.

– När jag berättade på jobbet om hörseln var det en kollega som sa att hon alltid undrat varför jag tittar så koncentrerat när hon pratar med mig. Jag visste inte att jag använde avläsning så mycket. Jag insåg också att jag omedvetet anpassat mig i många situationer, till exempel har jag alltid valt plats på flyget så jag sitter med höger öra in mot väggen och i sällskap väljer jag automatiskt en plats där jag har den som pratar till vänster om mig. Om någon säger något så vrider jag ansiktet dit för att uppfatta, något som min hårfrisörska påpekat eftersom det gör att hon ständigt måste avbryta mitt i klippningen. Och munskydden under pandemin… usch, det var jättejobbigt att höra då, säger hon och ryser.

– Jag säger också ”va” mer än de flesta.

– Att slippa säga ”va” hela tiden när jag träffar kunder är så skönt, säger Lotta.

Men det var inte hörselnedsättningen utan tinnitusen som var Lottas stora problem. Det ständiga bruset störde sömnen, hon var trött, hade svårt att koncentrera sig och spände sig så att hon fick ont i nacke och axlar. Hon blev sjukskriven på halvtid, men tyckte det var svårt att hänga med i allt som hände på jobbet om hon var borta så mycket så hon valde själv att bryta sjukskrivningen.

Lotta kämpade på men mådde inte bra. Hon fick remiss till Region Skånes Hörsel- och tinnitusmottagning för vuxna i Malmö. Efter möte med kurator och hörselpedagog kom hon med i en rehabiliteringsgrupp för att lära sig en metod som heter Mindfulness Based Stress Reduction, MBSR. Under åtta veckor träffades gruppen för att ägna sig åt kroppsscanning, meditation, yoga och fokusering på nuet. Träffarna ägde rum på hörselenheten i Malmö, en förmiddag i veckan.

– Det var svårt men väldigt bra. Jag hade aldrig gjort något liknande tidigare, jag är ofta för rastlös för yoga och meditation. I början hade jag svårt för den sövande rösten som ledde oss genom övningarna, men efter ett tag hade jag vant mig och märkte att den gjorde mig lugn.

Trots olika bakgrund så hade vi mycket gemensamt.

Hon berättar om en del av behandlingen som berörde henne extra starkt. Det var en heldag i tystnad. Gruppen var då på S:t Lars i Lund, där ett av inslagen var gående meditation både utomhus i parken och inomhus.

– Hela dagen var en märklig upplevelse, men efter ett tag var det som jag lämnade över mig åt något annat, något som fanns utanför mig själv, och jag blev helt lugn.

Har du fortsatt med mindfulness efteråt?
–Jag kan inte säga att det är något jag använder regelbundet, men om jag skulle behöva det så har jag verktygen. Jag har börjat med golf och då har jag nytta av att kunna fokusera totalt på bollen och spelet. Att kunna stänga ute allt runtomkring och helt gå in i mig själv är något jag lärde mig, berättar hon.

Att rehabiliteringen skedde i grupp blev en bonus, att dela sina erfarenheter med personer i olika åldrar och med andra yrken var lärorikt och intressant.

– Trots olika bakgrund så hade vi mycket gemensamt, som till exempel hur svårt det är att få omgivningen att förstå hur det är att ha tinnitus. Hur trött man blir av det ständiga ljudet och att det finns där fast det inte syns eller hörs av någon annan.

Mindfulnes-Based Stress Reduction MBSR

 • Programmet är utvecklat på University of Massachusetts Medical Center och används inom hälso- och sjukvården som ett komplement till sedvanlig behandling.
 • Används av Hörsel- och tinnitusmottagningen i Region Skåne för patienter som har problem med tinnitus, ljudkänslighet, hörselnedsättning och eller stress.
 • En grupp träffas en gång i veckan under åtta veckor. Ett av tillfällena är en heldag i tystnad.
 • Varje grupp har 10-12 deltagare i blandade åldrar. Hörselhjälpmedel används.
 • Ges tre gånger om året. Orterna är Malmö (vanligast), Helsingborg och Kristianstad.
 • Metoder som används är bland annat kroppsscanning, yoga, mindfulnessmeditation, reflektion.
 • Gruppbehandlingen är ofta sista delen i en rehabiliteringsinsats.
 • Efter avslutad behandling erbjuds uppföljande samtal och deltagaren får fylla i en utvärdering.

Under perioden med rehabilitering var Lotta sjukskriven 25 procent och hon fick gå på träffarna med gruppen på arbetstid.

– Min arbetsgivare har ställt upp och varit ett stöd hela tiden och det är jag tacksam för.

Lotta fick också en hörapparat. Förutom att förstärka så har den brus som maskerar tinnitus.

– Under första tiden hade jag den alltid i brusläge, ett sätt att stimulera hjärnan och tankarna fokuserade mindre på min tinnitus. Idag använder jag lyssningsläge och ibland brusläget när min tinnitus är på högvarv.

– Jag kommer aldrig att glömma hur det var i början. Plötsligt hörde jag kollegans knappande på datorns tangenter väldigt tydligt och om någon prasslade med papper hoppade jag nästan till. Det blev lättare att höra och jag fick även ett extra hjälpmedel, Roger Pen, att använda på möten.

– Att slippa säga ”va” hela tiden när jag träffar kunder är så skönt.

Försäkringskassan har blivit mer restriktiv med bidrag för arbetshjälpmedel till hörselskadade de senaste åren, vilket Auris skrivit om. Lotta har själv inte haft några problem med Försäkringskassan och är kritisk mot försämringar i stödet till yrkesverksamma.

– Hörselhjälpmedel ska inte vara något som belastar arbetsgivaren, där måste samhället ställa upp, säger hon bestämt.

Som fackligt förtroendevald har hon arbetat med sjukskrivningsärenden och tycker att det finns mycket som kan förbättras. Hon tror att det skulle vara bra med en tredje part, någon som kan coacha den som är sjukskriven, och som kan vara en vägledning vart man kan vända dig i olika situationer, vilket stöd man har rätt till och vilka ersättningar man kan söka från Försäkringskassan.

Om hörseldiagnosen gett svar på många frågor så har en diagnos som Lotta fick 2021 fått ytterligare pusselbitar att falla på plats.

– Det var min terapeut som föreslog att jag skulle göra en utredning och den visade att jag har lindrig ADHD. Det är inget som hindrar mig i mitt liv men det är bra att jag har fått en förklaring på min energi och att jag måste tänka på att ta det lugnt och vara noga med återhämtning.

Tips på banken

Lotta Karlsson tipsar om hur du kan höra bättre i kontakter med banken.

 • Informera banken om hörselnedsättningen redan när mötet bokas. Uppge att du helst vill sitta i ett mötesrum med teleslinga om det finns.
 • Boka skriv- eller teckenspråkstolk. Detta görs på regionens tolkcentral och är så kallad vardagstolkning. Kostar inget.
 • Använd texttelefoni om mötet sker på telefon. Även denna tjänst är kostnadsfri. På sajten Texttelefoni.se finns information om hur det går till.
 • Mer information om hörselsmarta möten finns på Hörsellinjen, där man även kan ställa frågor: 0771-888 000
 • horsellinjen@hrf.se.    

Lotta tror att många skulle må bättre av att berätta om sina funktionsnedsättningar och kanske även se dem som tillgångar.

Tinnitusen finns kvar och den är lika stark som förut men Lotta kan hantera den och hörapparaten kan maskera den. Det finns dagar då hon tycker den är mer jobbig men då går hon ut en promenad, spelar golf eller gör något annat som får henne att må bra igen.

Hennes råd till andra med tinnitus är att söka hjälp hos regionens hörselvård och att låta behandlingen ta den tid som behövs.

Tålamod och långsiktighet är ett framgångskoncept när det gäller tinnitus, liksom för privatekonomin.

Text: Ulrika Nilsson Foto: Peter Knutson