En del av Hörselskadades Riksförbund

Fråga & svar Nummer 1 • 2023

Han läser allt i Auris

Mattias Lech läser varenda sida av Auris högt, varenda rad inklusive annonser och redaktionsruta. Detta för att alla nummer ska finnas som taltidning för alla som behöver det.

Mattias Lech är skådespelare och läser även in taltidningar.

Hur lång tid tar det att läsa in ett nummer av Auris?
– Själva inläsningen brukar ta någonstans mellan 3 och 3 1/2 timme beroende på hur långt det aktuella numret är och på dagsform. Hur mycket omtagningar som behöver göras och så vidare.

Hur går en inläsning till? 
– Voice Professional, som gör taltidningen, har en studio där jag läser in. Jag sitter själv i studion och sköter tekniken på egen hand. I inspelningsprogrammet (Daisy) är tidningen uppdelad i huvudrubriker och underrubriker under vilka artiklarna läses in var och en för sig.

– När jag läst klart går ljudtekniker in och mixar ljudet, sammanställer materialet, bränner det på skiva och skickar till lyssnarna.

Mattias Lech

Ålder: 45. Ort: Stockholm. Yrke: Skådespelare och regissör. Hobby/fritid: Skriver och spelar in musik. Mest för min egen del. 

I Auris finns en del medicinska termer och ovanliga ord, behöver du veta vad det handlar om för att läsa in?
– Egentligen inte, så länge jag vet hur orden ska uttalas. Nästan alltid framgår det vad det handlar om i artiklarna och någon gång ibland kollar jag upp men mest av eget intresse. Det är ju lite av en bonus i arbetet att få lära sig mycket nytt. 

Läser du utan att egentligen ta notis om vad den handlar om?
– Det varierar. Och hänger oftast ihop med intresse och dagsform. Om det är något som är spännande och/eller lärorikt så är jag oftast mer närvarande än när det är något som inte riktigt intresserar mig eller som jag har svårt att förstå. Det har hänt att jag suttit och läst och plötsligt inser att jag läst in två sidor utan att överhuvudtaget minnas vad som stod. Och då gått tillbaka och lyssnat för att höra att det märkligt nog inte hörs någon skillnad på hur det låter när jag har varit intresserad och närvarande. Som att jag med åren utvecklat någon form av automatläsnings-skill. 

Om det finns språkfel i texten, läser du det som det står då?
– Det varierar. I taltidningar försöker jag rätta så att både läsning och lyssning flyter och blir begriplig. Sen kan det ju vara språkfel som jag inte förstår hur de ska rättas till och då läser jag det som står.

Hur började du arbeta med taltidningar?
– Jag är skådespelare och gick ut från Teaterhögskolan i Malmö 2008. Åren efter gjorde jag lite inläsningar av annan ljudmedia och 2014 blev jag erbjuden att börja läsa taltidningar och böcker för Voice Professional och det har jag jobbat extra med sedan dess.

Tar rösten stryk?
– Jag har inte riktigt någon upplevelse av det. Taltidningar läses ju oftast i normal samtalston och då klarar jag av att sitta ganska länge. Genom min utbildning och erfarenhet har jag bra röst och andningsteknik som sitter i ryggraden på något vis. Sen blir jag ofta trött i huvudet och orkar sällan läsa längre än 4–5 timmar på en dag. I mitt arbete som skådespelare däremot, där man ibland pratar med högre röst, skriker, sjunger och liknande, är det viktigare att värma upp.  

Gör du även andra typer av inläsningar?
– Just nu arbetar jag bara med taltidningar och läser, förutom Auris, tidningen Socionomen och SPF seniorernas förbundstidning Senioren.

Lyssnar du på ljudböcket? Har du någon favoritläsare?
– I perioder lyssnar jag en del på ljudböcker men har svårt att lyssna om jag inte tycker att inläsningen är bra. 

– Ludvig Josephson är en stor inläsarfavorit för mig. Han läser tydligt och avstår från att gestalta utan låter mig som lyssnare själv tolka texten vilket jag tycker är föredömligt. 

Kommer det att vara konstigt att läsa in den här intervjun som handlar om dig?
– Haha. Jag vet faktiskt inte. Kanske lite märkligt.

Text: Ulrika Nilsson Foto: Voice Professional