En del av Hörselskadades Riksförbund

Forskning Nummer 4 • 2021

Fynd ger ny bild av hur hörseln fungerar

Upptäckter som har gjorts av forskare vid Linköpings universitet ger en ny bild av hur hörselorganet är uppbyggt.

Det blågröna visar tektorialmembranet (TM). Det röda visar att hårcellerna, både inre (IHC) och yttre (OHC), är inbäddade i tektorialmembranet.

Det handlar om hur hårcellerna i innerörat fungerar, fynden presenteras i en artikel i tidskriften Nature Communications.

Huvudförfattare till studien är Pierre Hakizimana, förste forskningsingenjör vid institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper vid Linköpings universitet.

– Det är viktigt att förstå vilken roll de yttre och inre hårcellerna har. Utifrån våra fynd beskriver vi en mekanism för hur hörseln fungerar som går emot vad folk har trott i över 50 år. Bilderna i läroböckerna som beskriver hur hörselorganet ser ut och fungerar behöver uppdateras, säger han.

 

Pierre Hakizimana, forskare i Linköping.

Pierre Hakizimana ingår i Anders Fridbergers forskningsgrupp som tidigare har upptäckt att det så kallade tektorialmembranet fungerar som en depå för kalciumjoner. Dessa behövs för att hårcellerna ska kunna översätta ljudvibrationer till nervsignaler som skickas till hjärnan.

Tektorialmembranet som vilar ovanpå hårcellerna är geleaktigt och genomskinligt och förut har man trott att  bara de yttre hårcellerna har direktkontakt med det.

Yttre och inre hårceller är helt inbäddade i tektorialmembranet.

Linköpingsforskarna har dock upptäckt att grönt ljus reflekteras av  membranet och genom att belysa det med det har de kunnat synliggöra det med mikroskopi.

– När vi gör det kan vi se att det inte finns något tomrum mellan tektorialmembranet och hårcellerna utan stereociler på både de yttre och inre hårcellerna är helt inbäddade i tektorialmembranet, säger Pierre Hakizimana.

Stereociler är utskotten som finns på hårcellerna och som böjs och aktiveras när ljud får membranet och hörselorganet att vibrera.

 

Fyndet kan förklara hur hårcellerna får tillgång till den höga halt av kalciumjoner som behövs för deras funktion. Forskarna ska nu gå vidare för att förstå mer om hur kalciumjonerna transporteras och ta reda på vilka proteiner de nyupptäckta kalciumkanalerna är byggda av.

Vad kan det här leda till för hörselskadade?

– Det är bra att veta vad som händer på cellnivå i innerörat. När vi vet mer om exakt hur hårcellerna stimulerar hörselnerven kanske man kan optimera inställningen av cochleaimplantat bättre. Det skulle även kunna ha betydelse för hur hörapparater programmeras.

Text: Stefan Andersson