En del av Hörselskadades Riksförbund

Ledare Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF

För bra för att vara sant

Låter det för bra för att vara sant? Då är det oftast det. När jag var liten fanns det en artikel i en tidning som hävdade att man fick tillbaka hörseln om man masserade lilltån regelbundet. Helt absurt säger ni? Men faktum är att vi så gott om dagligen möts av ”mirakelmediciner” och ”hörselprodukter” av ytterst tvivelaktig natur.

Under hösten har det annonserats om en olja som lovar hörseln tillbaka. Räcker med ett par droppar om dagen! Och ett plåster påstås lindra tinnitus genom att ”bryta ljus” och ”organisera” vattenmolekyler, trots att det helt saknar vetenskaplig grund.

För att inte tala om alla ”hörapparater” som säljs via postorder – enkla hörförstärkare som marknadsförs med falska löften om att ge ”superhörsel”. Det värsta är att flera av dem till och med riskerar att skada hörseln.

Trots alla flagranta exempel agerar ansvariga myndigheter ytterst sällan. Det här är en av anledningarna till att vi i HRF värnar om svensk hörselvård, som vi en gång var med och byggde upp. Det ska vi vara stolta över. Det innebär att vi idag har en samhällsfinansierad vård som man kan lita på. Som utgår från kunnig personal som är legitimerade att arbeta utifrån vetenskapligt beprövad erfarenhet. De är garanten för att vi ska få vård och hjälpmedel som håller måttet.

Men vi möts av utmaningar. Vi i HRF får lägga allt mer fokus på att förklara varför den hörselvård vi har är så viktig. Vi möter okunniga politiker och andra tyckare, som inte förstår vikten av riktig hörselvård. Det är en tuff kamp. Men en kamp vi måste ta. För att vi i HRF kommer aldrig att släppa på att det är livsavgörande med bra hörselvård. Det har ni mitt ord på!

Text: Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF