En del av Hörselskadades Riksförbund

Fråga & svar Nummer 1 • 2024

Flickornas idol blev audionom

Som 16-åring gjorde Johan Palm succé i tv-programmet Idol. Som 31-åring slår han igenom som audionom. Det smittande leendet går hem hos patienter såväl som hos publiken.

Blir du igenkänd av patienterna?

– Ja, det händer titt som tätt. Det har hänt att patienter ber om ett foto eller en autograf.

Johan Palm,16 år, i Idol.

Varför blev du audionom?

– Jag kände inte ens till ordet audionom förrän jag läste om yrket några månader innan jag sökte utbildningen. Det som lockade mig var det varierade kursutbudet och att yrket verkade vara en härlig blandning av socialt samspel och tekniska detaljer att nörda ner sig i. Att jag sedan tidigare är intresserad av ljudteknik genom musiken var nog starkt bidragande.

– Jag började audionomprogrammet vid Göteborgs universitet 2019 och tog examen i juni 2022. Jag har tidigare läst ett år musikproduktion och lagt några år på att skriva och spela in låtar.

Johan Palm

Ålder: 31.
Ort: Växjö. Kommer från Mjölby.
Arbete: Legitimerad audionom.
Bakgrund: Tv-programmet Idol 2008. Gav ut albumet My Antidote och var på sommarturné men drog sig sen tillbaka från offentligheten. Hade en roll i filmen Svart cirkel, 2017.
Hobby: Musikskapande, tv-spel, tankenötter och Lego.

Är audionommottagningen i Växjö första arbetsplatsen?

– Efter examen jobbade jag ungefär ett halvår på audionommottagningen i Borås. Jag började jobba i Växjö i samband med att min flickvän började studera här.

Hur hör du själv?

– Jag har rätt god hörsel. Audiogrammet visar några enstaka lätt nedsatta värden i diskanten, men inget som sammantaget kan klassas som en hörselnedsättning. Jag behöver fokusera mer för att hänga med om jag tittar på tv utan undertexter och några personer har sagt att jag frågar om lite mer än de flesta, men om man ska läsa in något i det så förklaras det snarare av min adhd-diagnos, skulle jag tro. Jag har lätt för att särskilja små detaljer i musik och det är jag ju också tränad på.

Var det hög volym under Idol-tiden?

– Det var länge sedan, men vad jag minns var det inte så högt ljudtryck med tanke på sammanhanget. Desto värre lär det ha varit med ljudet från scenen under min turné 2009. Jag använde hörselskydd under våra repetitioner, men slarvade mycket under själva konserterna. Jag hade inga hörselskydd som behöll bra balans mellan frekvenser och prioriterade då klar medhörning framför att skydda hörseln. Det kändes rimligt när jag var 17 år och skenbart odödlig, betydligt mindre rimligt nu.

Vad tycker du om arbetet, är det något som är särskilt svårt?

Lyckade hörapparatanpassningar gör Johan glad.

– Jag jobbar än så länge huvudsakligen med sedvanlig hörseldiagnostik och hörselrehabilitering med utprovning av hörapparater och trivs väldigt bra. Det är givande när man märker att det man gör hjälper människor. Varje persons hörselsituation är unik och det finns ingen standardlösning som passar för alla. Titt som tätt stöter man på helt nya hinder.

– Jag drivs mycket av problemlösning och gillar det tekniska finliret som ofta blir vid hörapparatsanpassning. Det känns lika fantastiskt när en hörapparatanpassning bara funkar direkt för en patient som när man tillsammans efter flera återbesök och svårigheter på vägen når fram till ett tillfredsställande resultat. Det finns tillfällen när jag känner att min kompetens inte räcker så långt som jag hade önskat för att hjälpa mina patienter och det är väl en av de svårare aspekterna av yrket. Samtidigt lär jag mig mer hela tiden. På sikt vill jag gärna jobba med hörselrehabilitering även för barn och ungdomar. Det vore också intressant att fördjupa sig i tinnitus, CI och benförankrade hörapparater. Egentligen känns väl typ allt inom fältet intressant.

Har du något favoritljud?

– Min flickväns röst och sprakande elgitarrer.

Har du planer på att släppa ny musik?

– Jag har många osläppta låtar och en stark ambition att göra något av det på sikt, men det järnet är inte så mycket i elden just för närvarande.

Text: Ulrika Nilsson Foto: Privat