En del av Hörselskadades Riksförbund

Ledare Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF

En god och ärlig jul

Vi närmar oss årets slut och befinner oss i vår mörkaste tid. När jag skriver detta trillar det precis in en inbjudan till adventsfika. Och senare i dag är det dags för ett julbord.

Jag vet att sociala sammankomster av det här slaget skapar stor oro hos många som har en hörselskada. Alltför ofta möter vi människor som inte tar så stor hänsyn till våra behov. Det är sorl, slammer, musik, dämpad belysning och människor som pratar i mun på varandra.
I de flesta fall beror det på okunskap, men tyvärr handlar det också om attityder.

Jag har inte alltid varit bra på att hantera jobbiga hörselsituationer.
Det har hänt att jag har reagerat i ren frustation och ilska över att det inte fungerar. Eller dragit mig undan. Avstått från en gemenskap som för mig blev utanförskap. Kanske känner du igen dig?

med åren har jag blivit allt bättre på att använda olika hörselstrategier – som att beställa tolk, när det är möjligt. Jag har blivit hörsel­smart, helt enkelt.
Men framför allt har jag blivit bättre på att vara tydlig med mina behov, både mot mig själv och omgivningen. Jag har lärt mig att allt blir enklare om jag förklarar vad jag behöver för att kommunikationen ska fungera – och säger till när det inte fungerar.

Även om det ibland tar emot att vara öppen och ärlig, så har det alltid varit uppskattat. Det underlättar för alla.
Och vet du – det är förstås helt okej att då och då ta en ljudpaus för sig själv. Att krypa upp i soffhörnan eller ta en stilla promenad. Det är något vi alla borde göra oftare.

Till sist så vill jag önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt hörselsmart år. Ta hand om er!

Text: Mattias Lundekvam, förbundsordförande HRF