En del av Hörselskadades Riksförbund

Fakta

Så rustar du dig för en tekniktrygg sommar

Det är hög tid att förbereda inför sommaren och för den som ska ut på resa är det viktigt att hörapparaterna och/eller implantaten fungerar. Här är några saker som det kan vara bra att tänka på, oavsett om du ska ut och resa eller stanna hemma.

Hörapparat

1. Ta med reservmaterial.

2. Lämna inte hörapparater i solen. Om du använder solkräm så håll den borta från hörapparaterna.

3. Ta av hörapparaterna innan du badar om du inte är säker på att de är vattentåliga. Särskilt saltvatten kan vara skadligt. Låt hörselgångarna torka innan du sätter i hörapparaterna.

4. Se till att hörapparaterna inte kommer i kontakt med sand. Är du på en badstrand och tar av dem så förvara dem i en tättslutande burk.

5. Låt inte hörselnedsättningen hindra dig från att resa. Var inte rädd för att fråga om hjälp och låt folk veta att du använder hörapparat.

Vare sig du har laddningsbara hörapparater, cochleaimplantat eller hörapparater som drivs av zink-luft-batterier kan det vara bra att fundera en extra gång inför en resa.

– Ett tips inför är att ta med extra batterier. Beroende på resmålet kan de vara svåra att få tag på om resan går utomlands, säger Petra Andersson, audionom och medlem i Auris panel.

Det kan även vara bra att ta med reservmaterial som vaxfilter, domer och slangar. Den som har laddningsbart bör kontrollera om det behövs adapter.

Det finns särskilda öronproppar för flygning för den som tycker att tryckutjämningen vid start och landning är obehaglig.

Cochleaimplantat

Före resan. Kolla upp försäkringsvillkor och vad som omfattas av din hemförsäkring. För extra gardering, hyr en reservprocessor.

Vid badsemester. Ta med vattenskydd.

På flyget. Checka in tidigt. Ta med patientkortet som visar att du är CI-användare. Visa det för säkerhetspersonalen och förklara att du har en implanterad medicinsk enhet för din hörselnedsättning. Ett CI kan inte störa planets navigations­utrustning och behöver inte stängas av vid start och landning. Ta med processorn genom säkerhetskontrollen och placera den inte på det löpande bandet när den är påslagen, statisk elektricitet kan påverka programmeringen.

På hotellet. Berätta i receptionen att du använder CI och att du vill bli underrättad om hotellet behöver evakueras.

– Om resan går till värmen kan det även vara bra att ta med torktabletter som hörapparat/CI kan läggas med i en burk med tättslutande lock för att dra ut eventuell fukt.

För dem som är beroende av cochleaimplantat är det extra viktigt att planera.
– Om det händer något med processorn är det vara svårt att klara sig utan. Det finns CI-företag som hyr ut processorer att ha som reserv under resan. Många med grav hörselnedsättning har kvar tidigare hörapparater. De kan också vara bra att ha med för dem som har sådana, säger Petra Andersson.

Här följer fler tips för den som reser med CI.

En reservprocessor ska tas med avstängd i handbagaget och inte i det incheckade bagaget eftersom det kan scannas med skadliga röntgenstrålar.

Det kan också vara bra med en utskriven kopia av din senaste MAP (programmeringen). Kontrollera om tillverkaren har representanter dit du ska.

Text: Stefan Andersson Foto: Mostphotos