En del av Hörselskadades Riksförbund

Reportage Nummer 5 • 2019

De trampar för delaktighet

I tre veckor har dövblinde Torbjörn Svensson cyklat genom Sverige – från Treriksröset till Smygehuk – i projektet Deafblind Challenge 2019.
Äventyret visade sig bli mycket tuffare än han hade trott.

Christel Holmén är så kallad pilot och sitter fram på tandemcykeln. Hon har koll på vägen och ger signaler till Torbjörn om det kommer ett kubb, en sväng, korsning, backe, eller annat han behöver vara beredd på. Foto: Teckenbro

När Torbjörn startade från Treriksröset 15 augusti så var han väl förberedd på långa dagar och 240 mils trampande till målet i Smygehuk. Han hade tränat cykling målmedvetet många månader, kört flera motionslopp, bland annat Vätternrundan som är 30 mil.

Han hade också fixat sponsorer och organiserat allt det praktiska. Men han hade inte räknat med att det skulle bli en sådan utmaning mentalt. Så många intryck, nya platser och människor och intervjuer med lokal media. Hans funktionsnedsättning satte stopp.

På etappen från Umeå till Härnösand kollapsade Torbjörn av utmattning. Han tvingades ta ett par dagars paus för återhämtning.

På Upplands vägar.

Auris är med när han kliver upp på cykeln igen. Etappen går från Stockholm till Västerås, nästan 10 mil, i solsken och gynnsam vind. Torbjörn och Christel Holmén   kommer snabbt in i rytmen. Leende gör de tummen upp till dokumentärfilmarna från Teckenbro som är med hela resan. Resultatet ska visas i SVT, troligtvis våren 2020.

Filmare från Teckenbro dokumenterade från morgon till kväll. Resultatet ska visas i SVT, troligtvis under våren 2020.
Göran och Ulla-Christine Svensson körde följebilen.

På tandemracern, som specialbyggts för projektet, sitter Christel fram. Hon är så kallad pilot och har koll på vägen och allt som kan dyka upp där. Christel gör tecken på Torbjörns armar och händer när det kommer en skarp sväng, backe, vägkorsning eller annat som han behöver vara beredd på. Hon har också koll på gps:en så att de kör rätt.

Torbjörn kan ropa på Christel om han vill något – hon hör ju. Annars trampar han på så mycket han bara kan och så är det han som växlar i backarna. Det står klart att de är starka för hastigheten ligger på mellan 30 och 40 km/h och utför går det ännu fortare.

Torbjörn arbetade tidigare som lastbilschaufför och han berättar att tandemcykeln har likheter med en lastbil; Den tar till exempel längre tid att bromsa in och den är osmidig i snäva svängar.

De ska ta paus ofta för att undvika ny utmattning. Under stoppen tolkar Christel åt Torbjörn.

Christel Holmén cyklade med Torbjörn från Umeå till Västerås.

Till vardags arbetar hon som teckenspråks- och dövblindtolk i Region Skåne. Cyklingen med Deafblind Challenge gör hon ideellt på ledig tid. Torbjörn fick nämligen avslag på sin beställning av tolkar till cyklingen, så de som är med som piloter gör det privat.

Den här etappen är Christels sista, hon har varit med sedan Umeå och i Västerås ska hon lämna över till två nya piloter.

– Det är roligt att cykla med Torbjörn, jag är imponerad över hur han klarar detta. Och hans föräldrar som kör följebilen, de är guld värda. Om det är något vi behöver så fixar de det, säger Christel.

När Auris lämnar teamet i Enköping för att orka cykla tillbaka igen, ropar Torbjörn:

– Kom till Smygehuk fjärde september. Då är vi framme!

Och visst kom han fram. Precis enligt plan kom han till Smygehuk och möttes av vänner och även många som han inte kände hade rest till Sveriges sydligaste punkt för att fira hans målgång.

 

 

Text: Ulrika Nilsson