En del av Hörselskadades Riksförbund

Vad sa-loppet Nummer 3 • 2023

Caroline och Ecab:s cyklister stödjer HRF i Vad sa-loppet

När Caroline Åhman på Ecab Bike Adventures såg annonsen om Vad sa-loppet tvekade hon inte – det här var något de ville vara med på. Därför är 255 kilometer cykling på grusvägar en av alla aktiviteter som genomförs till förmån för HRF under maj. UppsalaLoopen, heter loppet som går 20 maj. Start och mål i Upplands Väsby och banan sträcker sig över stora delar av Uppland.

Caroline Åhman, mamma till hörselskadade Vidar, engagerar cyklister i Vad sa-loppet.

Att hörselfrågor är viktiga för Ecab:s team beror på Carolines son Vidar, en glad 5-åring med massor av energi.

– Han har en medfödd hörselnedsättning. Den upptäcktes på screeningen på BB och påverkar vår vardag i stor utsträckning.

Caroline är utbildad inom vård och omsorg och arbetar som gruppchef inom LSS serviceboende. Fritiden ägnar hon åt att organisera och genomföra cykel-arrangemang i Ecab:s regi. – Det är jätteroligt, cyklisterna är så glada och positiva. Det är ett välbehövligt avbrott i vardagens alla plikter och måsten, säger Caroline som inte själv har en bakgrund som cyklist utan drogs med av en god vän som startade verksamheten.

Vidar, Caroline och hunden Stark. Foto: privat

Sonen Vidar är stormförtjust i sin cykel. Något han däremot inte gillar är hörapparater.

– Han avskyr dem och blir arg bara av att se dem. Så har det varit redan från början. Han vägrade ha på dem, gömde dem bakom möbler eller stoppade ner dem i ryggsäcken. Vi har fått väldigt bra stöd av barnhabiliteringen och har gått teckenspråkskurs flera terminer. Han går på en specialförskola där personalen har teckenspråkskompetens.

– Utomstående ser inte hur mycket en hörselskada påverkar livet så det är bra att det uppmärksammas genom Vad sa-loppet. Vi kommer även att fortsätta stödja HRF resten av året. En förhoppning vi har är att ge ungdomar med hörselnedsättning och andra funktionsnedsättningar möjlighet att testa mountainbike och enduro. Att hålla på med en idrott stärker självkänslan och hälsan.

Caroline har varit i kontakt med Hörsellinjen när hon har haft frågor. Hon är nöjd med de svar hon fått där.

– Det behöver finnas en organisation som är fristående från region och kommun, tycker hon.

Vidar har nyligen fått benförankrade hörapparater, en ovanlig lösning för hans typ av nedsättning.

– Det var en logoped på barnhabiliteringen fick idén eftersom Vidar vägrar att använda hörapparater. Han fick prova softband (se förklaring i separat ruta) och det var succé direkt. Han hörde ljud som han annars inte kunde uppfatta och ville ha det på hela tiden.

Efter utredning gav läkaren klartecken för operation och nu är familjen igång med att vänja sig vid det nya hjälpmedlet.                             

Text: Ulrika Nilsson Foto: August Järpemo