En del av Hörselskadades Riksförbund

HRF Nummer 3 • 2023

Borlänge är årets HRF-inspiratörer

Utmärkelsen Årets HRF-inspiratörer 2023 gick till HRF Borlänge.
– Det känns fantastiskt, säger föreningens ordförande Marianne Cronberg Willman.

HRF-inspiratörer

Bakgrund: Utmärkelsen och 10 000 kronor går varje år till en förening eller ett distrikt.
Ur motiveringen: En strålande fyrbåk av upplysning och engagemang.
Tidigare pristagare: Luleå (2022), Enköping (2021), Lund (2020) och Mellerud (2019).

Blev du överraskad?
– Ja, det blev jag. Och som jag sa när förbundsordförande Mattias Lundekvam ringde och berättade att vi fått priset: Jag tror jag spricker av stolthet. Det är roligt att få uppmärksamhet för det jobb vi lägger ned.
– Det känns som ett kvitto på att vi gör rätt saker och nu ska vi fortsätta och köra på. Vi har också märkt att det har varit ett ökande antal medlemmar som kommer på våra möten.

Vad har ni gjort?
– Det är flera saker. Vi har bland annat startat studiecirkeln Bli vän med din hörapparat och arbetat aktivt med att uppdatera hemsidan och vår Facebooksida. Vi planerar också att starta en TSS-cirkel.
– Vid varje träff brukar vi ta någon bild och skriva ett referat som vi skickar in som läsartext till tre lokaltidningar. Texterna har tagits in varje gång, oftast i alla tre tidningarna.
– Vi har börj at med kaféträffar för att träffa medlemmarna i en mer kravlös miljö där vi till exempel försöker peppa varandra att våga stå på oss mot hörselvården så att vi får den hjälp vi behöver.

Hur fungerar arbetet i styrelsen?
– Vi har en engagerad styrelse där alla jobbar aktivt för att skapa en bättre hörselmiljö för våra medlemmar. Vi har också fördelat en del uppgifterna så att någon till exempel ansvarar för att beställa skrivtolk och någon annan ser till att det finns kaffebröd.

Har du några tips till andra föreningar?
– Jag tror att vi behöver försöka få fler kontakter utan-för föreningen, till exempel genom att föreläsa om hörsel för andra föreningar, eller samarbete med kommunen och hörselvården.
– I höst planerar vi en föreläsning med professor Helge Rask-Andersen och en med Sarah Granberg som är lektor och forskare vid Örebro universitet. Då har vi även tänkt bjuda in hörselvården och kommunens hörselinstruktör som vi har väldigt bra kontakt med.

Text: Stefan Andersson Foto: Henrik Hansson