En del av Hörselskadades Riksförbund

Fakta Nummer 3 • 2020

"Betyder mycket att se varandra"

Alla uppmanas att hålla fysiskt avstånd för att minska risken för smittspridning. Det medför särskilda utmaningar för hörselskadade. Men det finns ändå många sätt att kommunicera.

Det finns flera olika möjligheter för den som vill ordna ett videomöte via dator.

De vanligaste sätten att hålla kontakt idag är förmodligen via telefon, sms, epost eller texttelefon. Dessutom finns förstås de ”gamla ”klassikerna” att skicka brev eller vykort. Numera finns också mängder av andra möjligheter, till exempel chat eller videosamtal.

Men hur gör man om det är flera som ska delta i ett möte eller om det till exempel gäller en förening som vill hålla ett styrelsemöte?

Agneta Österman Lindquist är ledamot av HRF:s förbundsstyrelse. Hon är också utbildad it-pedagog och har bland annat arbetat som datalärare.

Agneta Österman.

– Det svåraste är nog att hitta en tillgänglig lösning och se till att alla har tillgång till tekniken. Alla i våra föreningsstyrelser har inte dator eller känner sig inte bekväma med att använda den, säger Agneta Österman.

Men hon tror att den nuvarande situationen med coronapandemin gör att kunskaperna kommer att öka.

– Det betyder mycket om man kan se varandra när man pratar och motivationen att upptäcka den här tekniken blir större nu när man ”måste”. Dessutom tror jag att videokonferenssystemen kommer att utvecklas snabbt.

Program för chattmöten

  • WhatsApp är en gratisapp för gruppkonversationer för smarta telefoner.
  • Facebook Messenger är ett chattverktyg som är bra för gruppkonversationer och fungerar i smarta telefoner, surfplattor och datorer.
  • Det går även bra att ordna chattmöten i Google Hangouts och Skype, se också under videomöten.

Agneta Österman berättar att hon pratat via telefon med en HRF-ordförande.

– Hon har en dator, men brukar inte använda den men sa att hon ändå ville försöka. Vi pratade en bra stund och hon lyckades komma igång med ett videosamtal. Till slut sa hon ”Ja, men det här var inte alls så svårt. Det här kan vara bra när jag ska prata med barn och barnbarn.”

Program för videomöten

  • Skype är gratis men kräver att användaren har ett Skypekonto.
  • Google Hangouts är gratis, men kräver att du har ett Googlekonto (gmail-konto).
  • Starleaf kan användas utan kostnad av HRF:s föreningar och distrikt.
  • Zoom. Gratis i högst 40 minuter om minst tre personer deltar.

Hur kan man få fler att börja använda datorer och den nya tekniken?

– Ett sätt tror jag är just att man upptäcker vilken nytta man kan ha av den. Att fokusera på och använda de funktioner man behöver.

– Till exempel att man kan utnyttja den till sina fritidsintressen. Vare sig man gillar att spela bridge, lösa korsord, släktforska eller bara hitta vill information.

Ett av hennes favoritexempel är när en äldre dam på en av hennes kurser letade efter texten till en barnvisa hon hört som liten och plötsligt hittade den när hon försökte lära sig googla.

– Hon började nästan gråta.

Agneta har via HRF:s Facebookkonto bjudit in deltagare för att hålla några testmöten via Zoom, en av plattformarna för videosamtal.

– Vi körde nyligen ett ”låtsasstyrelsemöte”. Det fungerade väl sådär, men det var ett test för att alla skulle få pröva på tekniken och för att se vad som kan vara bra att tänka på.

Några punkter de kom fram till var: Se till att alla har rätt teknik, förbered agendan extra noga. Fundera också över hur man ska föra protokoll och presentera dokument samt anpassa upplägget av mötet, till exempel om det ska skrivtolkas.

Så blir ljudet bättre

  • Har du möjlighet, koppla ihop datorn/telefonen med hörapparaterna via halsslinga eller bluetooth.
  • Använd (extern) högtalare eller hörlurar om du inte har hörapparater.
  • Tala nära mikrofonen, tala lugnt och tydligt och se till att inget skrapar mot mikrofonen. Koppla bort den när du inte talar.

– Skrivtolkning tycker jag fungerar bäst i Zoom. Då kommer texten som två rader i nederkanten. Den kan också flyttas till extern skärm om man behöver större bokstäver.

På hörsellinjen.se finns under rubriken Hörselsmarta distansmöten utförliga beskrivningar hur man kan ordna tillgängliga möten på distans, antingen genom enbart text eller med ljud och bild.

Det finns också förklaringar vad olika ord betyder samt tips om hur man kan göra så att ljudet blir bättre, hur man kan använda sig av skrivtolkning eller teckenspråkstolkning med mera.

Text: Stefan Andersson Foto: Mostphotos